ßßß Cookit - przepis na Domowa gorąca czekolada

Domowa gorąca czekolada

nazwa

Wykonanie

Kolejny pomysł na świąteczny smakowity prezent.
Magiczna brązowa mieszanka, która po dodaniu mleka zmienia się w pyszną, gęstą, gorącą czekoladę ( nie mylić ze zwykłym kakao).
Zapomnijmy o przemysłowych mieszankach, w których nie wiadomo co się znajduje. Spróbujmy sami zrobić to cudo, bo naprawdę warto. Przygotowanie zajmie parę chwil, a rozkosz nie będzie miała końca.
Przepis z tej strony.
Oczywiście im wyższa jakość użytej czekolady i kakao, tym lepsza będzie czekolada. Według mnie dodatek innych składników jest zbędny, ale jeśli nie możecie się powstrzymać, to można ją lekko wzbogacić odrobiną: cynamonu, wanilii, sproszkowanej skórki pomarańczowej, kardamonu czy pikantnej papryczki.
Składniki na na 2 słoiczki proszku:
75 g ciemnego kakao
100 g cukru brązowego
50 g cukru białego
35 g skrobi ziemniaczanej
100 g gorzkiej czekolady (60%)
80 g kropelek-łezek z gorzkiej czekolady
Ścieramy czekoladę na tarce, dodajemy przesiane przez sitko kakao i skrobię, oraz inne składniki. Mieszamy i gotowe. Przechowujemy w hermetycznych słoikach.
Aby przygotować gorącą czekoladę w garnuszku mieszamy 3 łyżki czekoladowego proszku z 130/150 ml zimnego mleka( mleko dolewamy stopniowo). Następnie dobrze mieszamy aby nie było grudek, wstawiamy na średni gaz i gotujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Gęstość czekolady można regulować dodając mniej lub więcej mleka, lub dodając więcej skrobi do mieszanki.
Można też czekoladę przygotować, bezpośrednio w kubku, w mikrofali. Do większego kubka wsypujemy czekoladę i po trochu dodajemy zimne mleko. Wstawiamy do mikrofali na moc 750W na 1,50 min.
Smacznego))
Źródło:http://miacucina-sofieta.blogspot.com/2012/12/domowa-goraca-czekolada.html