Wykonanie
Kolejny pomysł na świąteczny smakowity prezent.Magiczna brązowa mieszanka, która po dodaniu
mleka zmienia się w pyszną, gęstą, gorącą
czekoladę ( nie mylić ze zwykłym
kakao).Zapomnijmy o przemysłowych mieszankach, w których nie wiadomo co się znajduje. Spróbujmy sami zrobić to cudo, bo naprawdę warto. Przygotowanie zajmie parę chwil, a rozkosz nie będzie miała końca.Przepis z tej strony.Oczywiście im wyższa jakość użytej
czekolady i
kakao, tym lepsza będzie
czekolada. Według mnie dodatek innych składników jest zbędny, ale jeśli nie możecie się powstrzymać, to można ją lekko wzbogacić odrobiną:
cynamonu,
wanilii, sproszkowanej
skórki pomarańczowej,
kardamonu czy pikantnej papryczki.
Składniki na na 2 słoiczki proszku:75 g ciemnego
kakao100 g
cukru brązowego50 g
cukru białego35 g
skrobi ziemniaczanej100 g
gorzkiej czekolady (60%)80 g kropelek-łezek z
gorzkiej czekoladyŚcieramy
czekoladę na tarce, dodajemy przesiane przez sitko
kakao i
skrobię, oraz inne składniki. Mieszamy i gotowe. Przechowujemy w hermetycznych słoikach.Aby przygotować gorącą
czekoladę w garnuszku mieszamy 3 łyżki
czekoladowego proszku z 130/150 ml zimnego
mleka(
mleko dolewamy stopniowo). Następnie dobrze mieszamy aby nie było grudek, wstawiamy na średni gaz i gotujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Gęstość
czekolady można regulować dodając mniej lub więcej
mleka, lub dodając więcej
skrobi do mieszanki.Można też
czekoladę przygotować, bezpośrednio w kubku, w mikrofali. Do większego kubka wsypujemy
czekoladę i po trochu dodajemy zimne
mleko. Wstawiamy do mikrofali na moc 750W na 1,50 min.Smacznego))