Wykonanie

Sezon
brzoskwiniowy ma się prawie ku końcowi. Całe lato dorodne czerwono-żółte
brzoskwinie i
nektarynki cieszyły moje oko najpierw na straganie,
potem w kuchni, a na końcu łaskotały podniebienie w pysznych potrawch.Dziś zapraszam na jedną z nich. Pyszny deser
nektarynkowo-
lodowy. Oczywiście
nektarynki możecie zastąpic
brzoskwiniami. Wybór Wam zostawiam. Choć
brzoskwinie są słodsze, bardziej aromatyczne i soczyste niż twarde i ciut kwaskawe
nektarynki, to ja pozostanę wierna tym drugim. Po prostu nie cierpię tych drobnych włosków na brzoskwiniach....Kupcie które chcecie, pamiętajcie tylko, aby przy zakupie
owoców, wybrać pięknie dojrzałe, tak aby podczas grillowania zmysłowo połaczyły się z karmelem.Grillowane
nektarynki idealnie nadają się na lekki deser, albo kiedy najdzie nas niepohamowana ochota na coś słodkiego, bo przygotowuje się go dosłownie w parę minut. Równie doskonały na podwieczorek dla dzieci, pamiętajcie o zdjęciu gałązek
rozmarynu, bo inaczej nie ruszą...

Składniki na 2 osoby:2 dojrzałe nektarynki/brzoskwiniekilka łyżek domowego
cukru z
wanilą( miałki
cukier wymieszany z ziarenkami z kilku
lasek wanilii)2 łyżki
płatków migdałowych2 łyżki
owoców leśnychgałązkę
rozmarynu4 gałki
lodów ( u mnie
śmietankowo-
czekoladowe)

Przygotowanie:Na suchej patelni prażymy na złoto
płatki migdałow.Myjemy i kroimy
nektarynki , wyjmujemy pestkę. Połówki
nektarynek obficie posypujemy
cukrem wymiesznym z ziarenkami
wanilii.Rozgrzewamy grill lub patelnię do grillowania. Użyłam patelnię grillową Positano, która świetnie się spisała. O teście możecie poczytać tu .Jeśli Wasza patelnia tego wymaga, to należy ją natłuścić.W miejscu pestki umieszczamy parę igiełek
rozmarynu. Połówki
nektarynek grillujemy z obu stron (z każdej 3-4 minuty). Czas grillowania zależy od stopnia dojrzałości
nektarynek. Grillując stronę pokrytą
cukrem uważajmy, aby ten się zbytnio nie przypaił. Jeśli zachodzi taka potrzeba zmiejszamy połmień.“Zgrillowane”
nektarynki wykładamy na talerzyki, usuwamy
rozmaryn, dodajemy po gałce
lodów, posypujemy uprażonymi
płatkami migdałów i
owocami leśnymi. Podajemy natychmiast.
