Wykonanie
Szalenie prosty przepis na pyszne
śledzie. Wiem, że jest wielu smakoszy na
śledzie marynowane i tylko wyłącznie takie im smakują. Ale myślę, że na wszelkie inne
śledziowe wariacje też jest nie wąskie
grono entuzjastów.
Śledziki, które wystawiam dzisiaj w swoje kuchenne okno zatapia się w niedużej ilości
oleju, ale za to z pokaźną ilością
czosnku i
majeranku."Ten przepis dostałam jakiś czas temu od Olgi Smile i od tego czasu robię je raz na tydzień. Są rewelacyjne!" - pisze
Andzia na swoim blogu Pyszne jedzonko . I tak jest dokładnie jak pisze! Dla mnie i moich domowników to również śledziowa rewelacja!
Składniki :500 g płatów
śledziowych (
matjasy)5-6 ząbków
czosnku (lub więcej, jeśli lubimy ostrzejsze)2 czubate łyżki
majeranku2 - 3 łyżki
oleju + tyle, aby przykryć
śledzie (lub więcej w zależności od upodobań
smakowych)Wykonanie :
Matjasy dokładnie płuczemy, moczymy w wodzie ok. 2-3 godziny, ponownie płuczemy i odstawiamy do osiąkniecia z
wody. Kroimy na 1 - 2 cm paski, dodajemy
czosnek przeciśnięty przez praskę i tarty
majeranek. Całość dobrze mieszamy, wlewamy co najmniej 2 -3 łyżki
oleju i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy do słoika, ciasno ugniatamy, dolewamy tyle
oleju, aby
śledzie były przykryte i szczelnie zamykamy. Najlepiej smakują nam po 48 godzinach przechowywania w lodówce.
Polecam również :