ßßß Cookit - przepis na ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM

ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM

nazwa

Wykonanie

Szalenie prosty przepis na pyszne śledzie. Wiem, że jest wielu smakoszy na śledzie marynowane i tylko wyłącznie takie im smakują. Ale myślę, że na wszelkie inne śledziowe wariacje też jest nie wąskie grono entuzjastów.
Śledziki, które wystawiam dzisiaj w swoje kuchenne okno zatapia się w niedużej ilości oleju, ale za to z pokaźną ilością czosnku i majeranku.
"Ten przepis dostałam jakiś czas temu od Olgi Smile i od tego czasu robię je raz na tydzień. Są rewelacyjne!" - pisze Andzia na swoim blogu Pyszne jedzonko . I tak jest dokładnie jak pisze! Dla mnie i moich domowników to również śledziowa rewelacja!
Składniki :
500 g płatów śledziowych (matjasy)
5-6 ząbków czosnku (lub więcej, jeśli lubimy ostrzejsze)
2 czubate łyżki majeranku
2 - 3 łyżki oleju + tyle, aby przykryć śledzie (lub więcej w zależności od upodobań smakowych)
Wykonanie :
Matjasy dokładnie płuczemy, moczymy w wodzie ok. 2-3 godziny, ponownie płuczemy i odstawiamy do osiąkniecia z wody. Kroimy na 1 - 2 cm paski, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i tarty majeranek. Całość dobrze mieszamy, wlewamy co najmniej 2 -3 łyżki oleju i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy do słoika, ciasno ugniatamy, dolewamy tyle oleju, aby śledzie były przykryte i szczelnie zamykamy. Najlepiej smakują nam po 48 godzinach przechowywania w lodówce.
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2011/11/SLEDZIE-Z-CZOSNKIEM-I-MAJERANKIEM.html