Wykonanie
Prosty, expresowy w wykonaniu, pyszny, bezpestkowy
dżem owocowy. Pestki usuwam podczas przyrządzania, przecierając
maliny przez sitko, ponieważ moi domownicy ich nie tolerują. Ja mam podobne zdanie na ten temat. Sądzę, że usunięcie pestek sprawia, iż
dżem ma bardziej delikatny smak, zwłaszcza, gdy dłużej jest przechowywany, a poza tym twarde pestki nie plączą się nam
między zębami. Warto zrobić sobie taki
malinowy dżem, bo jest wspaniały zarówno do
pieczywa jak i do ciast, czy deserów.

Składniki :1200 g
malin (1litr przecieru)400 g
cukru2 opakowania żelfixu 3:1 (2 x 40g)Wykonanie :
Maliny przebieramy, delikatnie płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z
wody. Przecieramy przez sitko wprost do garnka. Do przecieru dodajemy
cukier, żelfix , dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 miunt. Stawiamy garnek na ogień i doprowadzamy do wrzenia, mieszamy. Gotujemy 2 minuty, stale mieszając. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do zaniku piany. Gorący
dżem przekładamy do wyparzonych wcześniej słoiczków, natychmiast zamykamy i układamy na ok. 5 minut dnem do góry. Przechowujemy najlepiej w chłodnym miejscu (np. w piwnicy).



Polecam również :