Wykonanie
Sok malinowy idealny na zimę i deszczową pogodę. Pasuje jako dodatek do
herbaty, do budyniu, a dla mnie najlepszy jest SAM z gorącą
wodą mmm pychotka :) Polecam!
SKŁADNIKI1 kg
malin1 kg
cukru1 pojemnik to ok. 400 g - 450 g
malincukru można dać mniej lub więcej jak kto woli :)JAK TO ZROBIĆ
Maliny dokładnie przebieramy i płuczemy na sicie. Wrzucamy do garnka i zasypujemy
cukrem. Odstawiamy na 30 - 40 minut, aż
maliny puszczą sok. Następnie garnek z
malinami stawiamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszamy, aż
owoce rozpadną się, a
cukier rozpuści.Gotowy, przestudzony sok przelewamy przez sito, a jak trzeba to nawet przecieramy. Tak powstały sok bez pestek doprowadzamy do wrzenia, szumowiny zdejmujemy.
Sok malinowy wlewamy do słoików, szczelnie zakręcamy i odstawiamy w zacienione miejsce.Można też po zakręceniu słoików odwrócić je denkiem do dołu. Ja tego nie praktykuję, ponieważ ładnie się wekują bez odwracania i nakrętka jest wklęsła.
Moje radySok z
malin po otwarciu trzymaj w lodówce ok. 2 tygodni.Biorę udział w akcjach: