ßßß
SKŁADNIKI1 kg malin1 kg cukru1 pojemnik to ok. 400 g - 450 g malincukru można dać mniej lub więcej jak kto woli :)JAK TO ZROBIĆMaliny dokładnie przebieramy i płuczemy na sicie. Wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 30 - 40 minut, aż maliny puszczą sok. Następnie garnek z malinami stawiamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszamy, aż owoce rozpadną się, a cukier rozpuści.Gotowy, przestudzony sok przelewamy przez sito, a jak trzeba to nawet przecieramy. Tak powstały sok bez pestek doprowadzamy do wrzenia, szumowiny zdejmujemy. Sok malinowy wlewamy do słoików, szczelnie zakręcamy i odstawiamy w zacienione miejsce.Można też po zakręceniu słoików odwrócić je denkiem do dołu. Ja tego nie praktykuję, ponieważ ładnie się wekują bez odwracania i nakrętka jest wklęsła.