Wykonanie
Ta
sałatka znana jest mi już od wielu lat. Robię ją corocznie, właśnie teraz, gdy
ogórki kończą swoją wegetację i są zwykle mniej urodziwe niż wcześniej. Do tej sałatki nie ma znaczenia jakiego kształtu
ogórki użyjemy, mogą być i powywijane, aby nie były przerośnięte. I to jest dobra metoda na wykorzystanie takich zdeformowanych ogórasów! A zimą, do obiadu lub do
wędliny jak znalazł!

Składniki :2,5 kg
ogórków3 - 4 średnie
cebule8 łyżek drobno posiekanej
natki pietruszki2 płaskie łyżki
solizalewa :¾ szklanki
oliwy¾ szklanki
soku z cytryn lub
octu 10%¾ szklanki
cukru¾ łyżeczki mielonego
pieprzu czarnegoWykonanie :
Ogórki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce w cienkie plasterki.
Cebulę obieramy, kroimy w cienkie piórka.
Natkę pietruszki płuczemy i drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy 2 łyżki
soli, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3 godziny.Po odlaniu soku wkładamy do słoiczków (lekko ugniatając) do ¾ jego objetości. Łyżką zruszamy
ogórki, aby zalewa, którą będziemy później dodawać, mogła dokładnie po nich rozlać się.Wykonujemy zalewę z w/w składników. Zalewamy
sałatkę najlepiej chochelką z dziubkiem, stale mieszając zalewę, lekko ugniatamy. Zalewa powinna pokrywać
sałatkę. Zamykamy słoiczki i pasteryzujemy ok. 15 minut.


Polecam również :W kuchni na wesoło :W dworcowej restauracji kelner potrząsa za ramię klienta.- Proszę pana, zamykamy!- Dobrze, tylko nie trzaskajcie drzwiami.