ßßß
Składniki :2,5 kg ogórków3 - 4 średnie cebule8 łyżek drobno posiekanej natki pietruszki2 płaskie łyżki solizalewa :¾ szklanki oliwy¾ szklanki soku z cytryn lub octu 10%¾ szklanki cukru¾ łyżeczki mielonego pieprzu czarnegoWykonanie :Ogórki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce w cienkie plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie piórka. Natkę pietruszki płuczemy i drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy 2 łyżki soli, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3 godziny.Po odlaniu soku wkładamy do słoiczków (lekko ugniatając) do ¾ jego objetości. Łyżką zruszamy ogórki, aby zalewa, którą będziemy później dodawać, mogła dokładnie po nich rozlać się.Wykonujemy zalewę z w/w składników. Zalewamy sałatkę najlepiej chochelką z dziubkiem, stale mieszając zalewę, lekko ugniatamy. Zalewa powinna pokrywać sałatkę. Zamykamy słoiczki i pasteryzujemy ok. 15 minut.
Polecam również :W kuchni na wesoło :W dworcowej restauracji kelner potrząsa za ramię klienta.- Proszę pana, zamykamy!- Dobrze, tylko nie trzaskajcie drzwiami.