ßßß Cookit - przepis na PRZECIER MALINOWY (mrożony)

PRZECIER MALINOWY (mrożony)

nazwa

Składniki

Wykonanie

Maliny to jedne z tych owoców, które na zimę warto zamrozić. Maliny mrożone, zwłaszcza przecier, zimową porą świetnie sprawdzają się w kremach, ciastach, kisielach, galaretkach, polewach itp. Dlatego część malin zamrażam w całości, a część od razu miksuję z cukrem, przecieram przez sitko, wlewam uzyskany przecier do pojemniczków i umieszczam w zamrażalniku. Jak zauważyłam są one dużo smaczniejsze od tych zmiksowanych po rozmrożeniu. Polecam !
Składniki :
600g malin
1 szklanka cukru lub w innej proporcji wg uznania
Wykonanie :
Maliny płuczemy, pozostawiamy do osiąkniecia z wody. Wkładamy do naczynia i zasypujemy cukrem. Dokładnie miksujemy i przecieramy przez sitko. Rozlewamy do pojemniczków do zamrażania (można wykorzystać kubeczki po jogurcie, śmietanie, czy lodach szczelnie zamknięte) i umieszczamy w zamrażalniku lodówki lub zamrażarce.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2014/09/PRZECIER-MALINOWY-mrozony.html