Wykonanie
Dzisiaj wystawiam W KUCHENNYM OKNIE klasyczny tort z masą
maślaną.Ten tort to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Warto powracać do dawnych przepisów, bo są proste w wykonaniu i bardzo smaczne :)

Składniki i wykonanie 4 blatów
biszkoptowych :wg. przepisu na
BISZKOPT - przepis podstawowy (klik)Składniki masy
maślanej :7 jaj1¼ - 1½ szklanki
cukru2 kostki
masła (400g)4-5 łyżek
kakaododatkowo :ok. 200 ml kwaśnego
dżemu lub
powideł śliwkowychok. 100 g kwaśnych landrynekWykonanie masy
maślanej i
tortu :
Jajka ubijamy z
cukrem na parze do chwili, aż zgęstnieją i utracą smak surowizny. Zdejmujemy znad pary i w dalszym ciągu ubijamy do chwili przestudzenia.
Masło ucieramy do białości i stopniowo dodajemy całkowicie przestudzoną masę jajeczną.Trochę więcej niż 1/3 masy odkładamy a do pozostałej wsiewamy
kakao, stale ucierając do chwili połączenia się składników.Wykonanie
tortu :Landrynki rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Lekko ścinamy podrumienione brzegi blatów
biszkoptowych i robimy kruszonkę.Nasączamy landrynkowym ponczem blaty
biszkoptowe.Dolny blat smarujemy równomiernie połową masy
kakaowej, przykrywamy drugim blatem i smarujemy
dżemem. Na to dajemy trzeci blat, smarujemy jasną masą (trochę zostawiamy do dekoracji). Przykrywamy 4 blatem i powlekamy wierzch oraz boki
tortu pozostałą masą
kakaową.Boki
tortu ozdabiamy kruszonką, a na wierzchu dekorujemy pozostałą jasną masą.Schładzamy w lodówce. Przed podaniem wyjmujemy z lodówki i odstawiamy do całkowitego ogrzania do temp. pokojowej, bo taki najlepiej smakuje.



Polecam również :