Wykonanie
Pochodzenie Key Lime Pie sięga końca XIX wieku w Key West (Florida) i dokładne nie jest znana historia powstania receptury.Key lime pie to bardzo smaczne, orzeźwiające, proste i szybkie w wykonaniu ciasto (deser) na kruchym spodzie z
herbatników. To za sprawą masy wykonanej z
mleka skondensowanego,
żółtek i
soku limonkowego ciasto ma świeży, orzeźwiający smak. Powierzchnia tego smakołyku pokryta jest kołderką z
bitej śmietany. Przepis pochodzi z "Lubię gotować" nr 7/ 2011. Jak to u mnie zwykle się zdarza zmodyfikowałam.

Składniki :250g półsłodkich
herbatników (użyłam Bonitki pełnoziarniste z
płatkami owsianymi)100g
masłaewentualnie 2 -3 łyżki letniej
wody1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego4
żółtkaok. 170 ml świeżo wyciśniętego soku z 4 niedużych
limonek (można użyć
cytryny)300 ml
śmietanki kremowej 30%Wykonanie :
Herbatniki dokładnie kruszymy (robiłam to w rozdrabniaczu). Dodajemy roztopione i lekko ostudzone
masło oraz ewentualnie 2 -3 łyżki letniej
wody, gdyby uzyskana mieszanka zbyt mocno kruszyła się i nie dała się formować.Całość dokładnie mieszamy i równomiernie oblepiamy boki oraz dno formy na tartę (najlepiej szklanej) o średnicy 26 cm. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 175°C. Wyjmujemy i pozostawiamy do ostudzenia.W tym czasie miksujemy
mleko skondensowane z
żółtkami. Wlewamy cienkim strumieniem sok z
limonek (
cytryn) i miksujemy na średnich obrotach krótko, tylko do połączenia się składników. Masę wylewamy na przestudzone ciasto i ponownie umieszczamy w piekarniku. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 175°C w środkowej części piekarnika. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia (dopiero ostudzona masa zaczyna tężeć), po czym wkładamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na noc.Bezpośrednio przed podaniem ubijamy na sztywno
śmietanę kremówkę i delikatnie rozprowadzamy na powierzchni. Możemy posypać startą skórką z
limonki lub
cytryny.


Polecam również :