Wykonanie
Burfi to rodzaj
słodyczy indyjskich robionych z
mleka krowiego oraz
cukru. Istnieją różne odmiany tej potrawy. Ja zrobiłam Badam burfi, które oprócz podstawowych składników zawierają w sobie
migdały. Od razu mówię, że przy przygotowywaniu burfi popełniłam przez nieuwagę błąd i zamiast
kardamonu dodałam
kurkumę, mimo wszystko było smaczne. Jeśli ktoś lubi typowo indyjskie
słodycze (połączenie
słodyczy z
przyprawami), to będzie zadowolony. Warto spróbować i mimo, iż pierwszy kęs robi się z pewną nutą niepewności, to zaraz sięga się po następny kawałek ;) Przepis ManjuliZapraszam również na indyjski
pudding - bhuni hui
czini ka halawaSkładnikikubek
migdałów (dałam 100g)kubek
cukru (dałam pół szklanki)szczypta
kardamonu (dałam
kurkumę)2 łyżki
masła (najlepiej ghee lub
masło niesolone)1/3 kubka
mlekaNa filmiku można zobaczyć jaką konsystencje powinna
mieć masa w poszczególnych fazach:
Migdały należy zalać wrzątkiem i pozostawić na ok. 30 minut. Następnie należy je obrać ze skórek.
Mleko,
cukier,
migdały należy zmiksować przy pomocy blendera (
mleka powinno być wystarczająco, by umożliwiło połączenie składników).Na patelni rozgrzać
masło na średnim ogniu i gdy się roztopi wrzucić masę
migdałową. Podgrzewać cały czas mieszając. Gdy zacznie nieco gęstnieć (po ok. 6 minutach) należy dodać szczyptę
kardamonu. Podgrzewać kolejne 2-3 minuty cały czas mieszając. Masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od patelni. Zdejmujemy z ognia i mieszamy jeszcze ok. minutę, dwie drewnianą łyżką.Blachę lub tackę smarujemy dobrze
masłem i wykładamy burfi. Kształtujemy masę szpatułką i rękoma w prostokąt. Możemy posypać masę kawałkami
migdałów i lekko docisnąć. Zostawiamy masę na 20 minut do przestygnięcia. Po tym czasie kroimy
ostrym nożem burfi w romby lub prostokąty (wychodzi ok. 20 kawałków). Zostawiamy do ostygnięcia w pokojowej temperaturze.Według Manjuli burfi może być przechowywane w temp. pokojowej przez tydzień, a w lodówce nawet kilka miesięcy.

Smacznego!