ßßß Cookit - przepis na BADAM BURFI

BADAM BURFI

nazwa

Wykonanie

Burfi to rodzaj słodyczy indyjskich robionych z mleka krowiego oraz cukru. Istnieją różne odmiany tej potrawy. Ja zrobiłam Badam burfi, które oprócz podstawowych składników zawierają w sobie migdały. Od razu mówię, że przy przygotowywaniu burfi popełniłam przez nieuwagę błąd i zamiast kardamonu dodałam kurkumę, mimo wszystko było smaczne. Jeśli ktoś lubi typowo indyjskie słodycze (połączenie słodyczy z przyprawami), to będzie zadowolony. Warto spróbować i mimo, iż pierwszy kęs robi się z pewną nutą niepewności, to zaraz sięga się po następny kawałek ;) Przepis Manjuli
Zapraszam również na indyjski pudding - bhuni hui czini ka halawa
Składniki
kubek migdałów (dałam 100g)
kubek cukru (dałam pół szklanki)
szczypta kardamonu (dałam kurkumę)
2 łyżki masła (najlepiej ghee lub masło niesolone)
1/3 kubka mleka
Na filmiku można zobaczyć jaką konsystencje powinna mieć masa w poszczególnych fazach:
Migdały należy zalać wrzątkiem i pozostawić na ok. 30 minut. Następnie należy je obrać ze skórek.
Mleko, cukier, migdały należy zmiksować przy pomocy blendera (mleka powinno być wystarczająco, by umożliwiło połączenie składników).
Na patelni rozgrzać masło na średnim ogniu i gdy się roztopi wrzucić masę migdałową. Podgrzewać cały czas mieszając. Gdy zacznie nieco gęstnieć (po ok. 6 minutach) należy dodać szczyptę kardamonu. Podgrzewać kolejne 2-3 minuty cały czas mieszając. Masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od patelni. Zdejmujemy z ognia i mieszamy jeszcze ok. minutę, dwie drewnianą łyżką.
Blachę lub tackę smarujemy dobrze masłem i wykładamy burfi. Kształtujemy masę szpatułką i rękoma w prostokąt. Możemy posypać masę kawałkami migdałów i lekko docisnąć. Zostawiamy masę na 20 minut do przestygnięcia. Po tym czasie kroimy ostrym nożem burfi w romby lub prostokąty (wychodzi ok. 20 kawałków). Zostawiamy do ostygnięcia w pokojowej temperaturze.
Według Manjuli burfi może być przechowywane w temp. pokojowej przez tydzień, a w lodówce nawet kilka miesięcy.
Smacznego!
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2010/10/Badam-burfi-kuchnia-indyjska.html