Wykonanie
            Ciastka kongijskie to coś idealnego dla wielbicieli 
kokosu. Smak 
mlecznych kokosanek. Powinny 
mieć kształt piramidy, jednak łatwiej i szybciej zrobić ścięty wierzchołek. Przepis z książki P. Herme "Desery. Od najprostszych po wykwintne".
Ciastka kongijskie (ok. 30÷40 sztuk)200 ml 
mleka300 g 
wiórków kokosowych200 g 
cukru pudru4 
jajkaW przeddzień w rondelku podgrzać 
mleko. Dodać 
cukier i wymieszać. Dodać wiórki, wymieszać. Następnie dodawać po jednym 
jajku, mieszając aż składniki się połączą.Odstawić do lodówki na 24 godziny (ja przygotowałam je wieczorem w przeddzień pieczenia i 
skróciłam czas oczekiwania do ok. 18 godzin).Następnego dnia blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować 30÷40 
ciastek w kształcie piramidy (u mnie prostokąty, bo łatwiej było w ten sposób uformować).Piekarnik nagrzać do 250°C, wstawić do piekarnika na 8÷10 minut aż zarumienią się wierzchołki. Ponieważ u mnie w tej temperaturze 
ciastka uległy by zwęgleniu, to piekłam w 200 stopniach około 10÷12 minut aż zaczęły się rumienić.

Smacznego!