Wykonanie
Pieczywo czosnkowe, coś niesamowitego i niezwykle aromatycznego. Lubię ten zapach
czosnku na rękach pozostający po jego krojeniu, aromat pieczonego
ciasta drożdżowego unoszący się w powietrzu...mmm. Te
rogale zabrałam na śniadanie do Sąsiadek, które organizują śniadania i warsztaty w Poznaniu. Bardzo dobrze się bawiłam, więc Wam polecam. Inspiracja tu .Rogaliki
czosnkowe/ok.24 szt małych rogali/

1/4 szklanki
mąki1/3 szklanki
wody, lekko ciepłej2 łyżeczki suchych
drożdżySkładniki mieszamy ze sobą, zostawiamy w ciepłym miejscu na kilka minut aż
drożdże podrosną.1 łyżeczka
soli2 łyżeczki roztopionego, ostudzonego
masła1/4 szklanki
wody w temp. pokojowej1 szklanka
maślanki, w temp. pokojowej4 szklanki
mąki pszennej + ok 1/4 szklanki
mąki do posypania stolnicyWszystkie składniki umieszczamy w misce. Dodajemy podrośnięte
drożdże. Wszystko mieszamy, a gdy składniki się połączą przenosimy na posypaną
mąką stolnicę i wyrabiamy kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie kleić nam się do rąk (w razie potrzeby używamy więcej
mąki). Wkładamy do posypanej
mąką miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.110 g
masła, w temp. pokojowej3-4 ząbki
czosnku, drobno posiekanegarść
natki pietruszki, posiekana
Masło łączymy z resztą składników.Po wyrośnięciu ciasta dzielimy je na pół i każdą część rozwałkowujemy cienko (grubość ok. 2-3 mm, aczkolwiek nikomu nie polecam mierzenia linijką ;) na blacie posypanym
mąką. Smarujemy ciasto równomiernie
masłem czosnkowym, a następnie wykrawamy trójkąty i zwijamy rogaliki. Wielkość zależy od upodobań. Ja robiłam małe rogaliki i wyszło mi ok. 26 sztuk. Możemy robić duże, wtedy pieczemy też nieco dłużej.
Rogale układamy na papierze do pieczenia. Zostawiamy na jakieś 15-30 minut, żeby jeszcze troszkę podrosły.
białko jajka lub
śmietankaser żółtyPrzed włożeniem do piekarnika
rogale smarujemy
jajkiem lub
śmietanką i posypujemy startym na najmniejszych oczkach tarki
serem żółtym. Pieczemy w 190ºC przez ok. 15 minut, aż
rogale będą rumiane. Jeśli robimy duże
rogale, wydłużamy czas pieczenia.

Wpis bierze udział w akcji Usagi - czas na piknik !