ßßß Cookit - przepis na Rogale czosnkowe

Rogale czosnkowe

nazwa

Wykonanie

Pieczywo czosnkowe, coś niesamowitego i niezwykle aromatycznego. Lubię ten zapach czosnku na rękach pozostający po jego krojeniu, aromat pieczonego ciasta drożdżowego unoszący się w powietrzu...mmm. Te rogale zabrałam na śniadanie do Sąsiadek, które organizują śniadania i warsztaty w Poznaniu. Bardzo dobrze się bawiłam, więc Wam polecam. Inspiracja tu .
Rogaliki czosnkowe
/ok.24 szt małych rogali/
1/4 szklanki mąki
1/3 szklanki wody, lekko ciepłej
2 łyżeczki suchych drożdży
Składniki mieszamy ze sobą, zostawiamy w ciepłym miejscu na kilka minut aż drożdże podrosną.
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki roztopionego, ostudzonego masła
1/4 szklanki wody w temp. pokojowej
1 szklanka maślanki, w temp. pokojowej
4 szklanki mąki pszennej + ok 1/4 szklanki mąki do posypania stolnicy
Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Dodajemy podrośnięte drożdże. Wszystko mieszamy, a gdy składniki się połączą przenosimy na posypaną mąką stolnicę i wyrabiamy kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie kleić nam się do rąk (w razie potrzeby używamy więcej mąki). Wkładamy do posypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
110 g masła, w temp. pokojowej
3-4 ząbki czosnku, drobno posiekane
garść natki pietruszki, posiekana
Masło łączymy z resztą składników.
Po wyrośnięciu ciasta dzielimy je na pół i każdą część rozwałkowujemy cienko (grubość ok. 2-3 mm, aczkolwiek nikomu nie polecam mierzenia linijką ;) na blacie posypanym mąką. Smarujemy ciasto równomiernie masłem czosnkowym, a następnie wykrawamy trójkąty i zwijamy rogaliki. Wielkość zależy od upodobań. Ja robiłam małe rogaliki i wyszło mi ok. 26 sztuk. Możemy robić duże, wtedy pieczemy też nieco dłużej.
Rogale układamy na papierze do pieczenia. Zostawiamy na jakieś 15-30 minut, żeby jeszcze troszkę podrosły.
białko jajka lub śmietanka
ser żółty
Przed włożeniem do piekarnika rogale smarujemy jajkiem lub śmietanką i posypujemy startym na najmniejszych oczkach tarki serem żółtym. Pieczemy w 190ºC przez ok. 15 minut, aż rogale będą rumiane. Jeśli robimy duże rogale, wydłużamy czas pieczenia.
Wpis bierze udział w akcji Usagi - czas na piknik !
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2013/05/Rogale-czosnkowe.html