ßßß
1/4 szklanki mąki1/3 szklanki wody, lekko ciepłej2 łyżeczki suchych drożdżySkładniki mieszamy ze sobą, zostawiamy w ciepłym miejscu na kilka minut aż drożdże podrosną.1 łyżeczka soli2 łyżeczki roztopionego, ostudzonego masła1/4 szklanki wody w temp. pokojowej1 szklanka maślanki, w temp. pokojowej4 szklanki mąki pszennej + ok 1/4 szklanki mąki do posypania stolnicyWszystkie składniki umieszczamy w misce. Dodajemy podrośnięte drożdże. Wszystko mieszamy, a gdy składniki się połączą przenosimy na posypaną mąką stolnicę i wyrabiamy kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie kleić nam się do rąk (w razie potrzeby używamy więcej mąki). Wkładamy do posypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.110 g masła, w temp. pokojowej3-4 ząbki czosnku, drobno posiekanegarść natki pietruszki, posiekanaMasło łączymy z resztą składników.Po wyrośnięciu ciasta dzielimy je na pół i każdą część rozwałkowujemy cienko (grubość ok. 2-3 mm, aczkolwiek nikomu nie polecam mierzenia linijką ;) na blacie posypanym mąką. Smarujemy ciasto równomiernie masłem czosnkowym, a następnie wykrawamy trójkąty i zwijamy rogaliki. Wielkość zależy od upodobań. Ja robiłam małe rogaliki i wyszło mi ok. 26 sztuk. Możemy robić duże, wtedy pieczemy też nieco dłużej.Rogale układamy na papierze do pieczenia. Zostawiamy na jakieś 15-30 minut, żeby jeszcze troszkę podrosły.białko jajka lub śmietankaser żółtyPrzed włożeniem do piekarnika rogale smarujemy jajkiem lub śmietanką i posypujemy startym na najmniejszych oczkach tarki serem żółtym. Pieczemy w 190ºC przez ok. 15 minut, aż rogale będą rumiane. Jeśli robimy duże rogale, wydłużamy czas pieczenia.
Wpis bierze udział w akcji Usagi - czas na piknik !