Wykonanie
Kupić
kisiel w torebce - żaden problem. O ile jednak przyjemniej samemu go zrobić. Mało pracy, dużo satysfakcji i dobrego smaku :) Przepis pochodzi z książki "Dobra kuchnia. Żywienie w rodzinie."3 szklanki
mleka6÷8 dag
cukru3÷4 dag
mąki ziemniaczanej1,5 dag
cukru na karmel(
kisiel wychodzi dość słodki, więc radzę się trzymać dolnych granic jeśli chodzi o
cukier)
Mleko zagotować z
cukrem (6÷8 dag). 1/3 szklanki
mleka pozostawić.Przygotować karmel: wsypać
cukier do garnka o grubym dnie, dookoła można polać łyżką
wody. Pozostawić aż zacznie się rozpuszczać i lekko brązowić.
Cukru nie należy mieszać, najwyżej obracać garnkiem. Zdjąć z ognia i dodać 1/4 szklanki wrzącej
wody. Uważać przy wlewaniu. Rozpuścić karmel mieszając we wlanej wodzie. Po rozpuszczeniu dodać do zagotowanego
mleka.Pozostałe zimne
mleko połączyć z
mąką. Wlać do gotującego się
mleka dokładnie mieszając (najlepiej trzepaczką), żeby nie powstały grudki. Zagotować. Gorący
kisiel przelać do salaterek, ostudzić. Można podawać z
dżemem,
bitą śmietaną, posypany
kakao.

Smacznego!