ßßß Cookit - przepis na Likier makowy

Likier makowy

nazwa

Wykonanie

Kolejny zrobiony przeze mnie likier. świetnie nadaje się do picia sam lub jako dodatek do lodów :) Polecam, zwłaszcza wielbicielom makowców ;) Przepis stąd, tłumaczony przez Caritkę .
Likier makowy
250 g gotowej masy makowej (bez bakalii - ja znalazłam tylko masę z bakaliami, więc je wybrałam)
250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
4 żółtka (dałam 3)
100 g cukru pudru (ilość dostosowujemy do upodobań, więc lepiej dać na początek mniej i później dosłodzić)
210 ml wódki (w oryginale 350 ml)
80 ml spirytusu (nie dałam, dla mnie było wystarczająco mocne)
Masę makową i mleczko zagotować w garnku, ciągle mieszając by nie przypalić maku. Odstawić do schłodzenia.
Żółtka i cukier ubić na pianę, dodać mieszankę makowo-mleczną, wymieszać. Powoli dolewać wódkę, spirytus ciągle mieszając. Gdy likier jest zbyt gęsty można to skorygować dodając mleczka lub alkoholu.
Odstawić do schłodzenia. Przed podaniem wstrząsnąć. Przechowywać w lodówce.
Inne likiery możecie zobaczyć tu: KLIK . Na zdrowie!
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2011/08/Likier-makowy.html