Wykonanie
Kolejny zrobiony przeze mnie
likier. świetnie nadaje się do picia sam lub jako dodatek do
lodów :) Polecam, zwłaszcza wielbicielom makowców ;) Przepis stąd, tłumaczony przez Caritkę .
Likier makowy250 g gotowej masy makowej (bez
bakalii - ja znalazłam tylko masę z
bakaliami, więc je wybrałam)250 ml
mleka skondensowanego niesłodzonego4
żółtka (dałam 3)100 g
cukru pudru (ilość dostosowujemy do upodobań, więc lepiej dać na początek mniej i później dosłodzić)210 ml
wódki (w oryginale 350 ml)80 ml
spirytusu (nie dałam, dla mnie było wystarczająco mocne)Masę
makową i mleczko zagotować w garnku, ciągle mieszając by nie przypalić
maku. Odstawić do schłodzenia.
Żółtka i
cukier ubić na pianę, dodać mieszankę
makowo-
mleczną, wymieszać. Powoli dolewać
wódkę,
spirytus ciągle mieszając. Gdy
likier jest zbyt gęsty można to skorygować dodając mleczka lub
alkoholu.Odstawić do schłodzenia. Przed podaniem wstrząsnąć. Przechowywać w lodówce.

Inne
likiery możecie zobaczyć tu: KLIK . Na zdrowie!