ßßß Cookit - przepis na Galette pełnoziarniste z jabłkami i żurawiną

Galette pełnoziarniste z jabłkami i żurawiną

nazwa

Wykonanie

Galette jest rodzajem francuskiego ciasta przypominającego duże ciasto. Jest to płaskie ciasto z farszem. Istnieje mnóstwo odmian tego rodzaju ciasta, u mnie spód jest pełnoziarnisty. Jeśli nie do końca odpowiadają Wam pełnoziarniste smaki, to pomieszajcie mąkę pełnoziarnistą z pszenną. Przepis na spód stąd .
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (można pomieszać z mąką pszenną tortową)
6 łyżek brązowego cukru
0,5 łyżeczki cynamonu
90 g masła, zimnego
6 łyżek wody, chłodnej
Wierzch:
jabłka - u mnie 4, dość małe
1 łyżka brązowego cukru (ilość cukru zależy od tego jak słodkie są jabłka, jeśli są bardzo słodkie możemy zrezygnować z cukru)
3 łyżki żurawin
0,5 łyżeczki cynamonu
Mąkę, cukier i cynamon mieszamy. Dodajemy masło, które kroimy nożem na kawałki. Dodajemy wodę, wyrabiamy szybko ciasto. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, by dało się z niego zrobić kulę, która nie będzie się kruszyć. Jeśli jest bardzo mokre dodajemy mąki, jeśli mało klejące dodajemy nieco wody. Ciasto chowamy do lodówki na 0,5 godziny.
Obieramy jabłka, kroimy na kawałki. Mieszamy jabłka z pozostałymi składnikami. Ciasto wyciągamy z lodówki, kładziemy między dwa arkusze papieru do pieczenia i cienko rozwałkowujemy. Na środku farsz z jabłek i składamy brzegi ciasta tak, by środek z jabłkami pozostał odkryty. Pieczemy ok. 30 minut w 180°C
Galette zostało zrobione w ramach wspólnego wirtualnego pieczenia. Zobaczcie inne przepisu u:
Shinju, Mirabelka, Panna Malwinna, Sianko, Siaśka, Maggie, Ola, Mopsik
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2013/10/Galette-pelnoziarniste-z-jablkami-i-zurawina.html