Wykonanie
Galette jest rodzajem
francuskiego ciasta przypominającego duże ciasto. Jest to płaskie ciasto z farszem. Istnieje mnóstwo odmian tego rodzaju ciasta, u mnie spód jest pełnoziarnisty. Jeśli nie do końca odpowiadają Wam pełnoziarniste smaki, to pomieszajcie
mąkę pełnoziarnistą z pszenną. Przepis na spód stąd .Ciasto:1,5 szklanki
mąki pełnoziarnistej (można pomieszać z
mąką pszenną tortową)6 łyżek
brązowego cukru0,5 łyżeczki
cynamonu90 g
masła, zimnego6 łyżek
wody, chłodnejWierzch:
jabłka - u mnie 4, dość małe1 łyżka
brązowego cukru (ilość
cukru zależy od tego jak słodkie są
jabłka, jeśli są bardzo słodkie możemy zrezygnować z
cukru)3 łyżki
żurawin0,5 łyżeczki
cynamonuMąkę,
cukier i
cynamon mieszamy. Dodajemy
masło, które kroimy nożem na kawałki. Dodajemy
wodę, wyrabiamy szybko ciasto. Ciasto powinno
mieć taką konsystencję, by dało się z niego zrobić kulę, która nie będzie się kruszyć. Jeśli jest bardzo mokre dodajemy
mąki, jeśli mało klejące dodajemy nieco
wody. Ciasto chowamy do lodówki na 0,5 godziny.Obieramy
jabłka, kroimy na kawałki. Mieszamy
jabłka z pozostałymi składnikami. Ciasto wyciągamy z lodówki, kładziemy
między dwa arkusze papieru do pieczenia i cienko rozwałkowujemy. Na środku farsz z
jabłek i składamy brzegi ciasta tak, by środek z
jabłkami pozostał odkryty. Pieczemy ok. 30 minut w 180°C

Galette zostało zrobione w ramach wspólnego wirtualnego pieczenia. Zobaczcie inne przepisu u:Shinju, Mirabelka, Panna Malwinna, Sianko, Siaśka,
Maggie, Ola, Mopsik