Wykonanie
Ciasto dotarło do mnie pod nazwą "
jadą goście
jadą", na znak, że ciasto szybko i łatwo można upiec. Jednak samo pieczenie chwile potrwa, więc goście muszą jednak chwilę wcześniej zapowiedzieć swoją wizytę. Ciasto łatwe, smaczne. Przepis pochodzi z książki Ewy Wachowicz "Ewa gotuje. Ulubione".Ciasto
jadą goście
jadą/blaszka 28x24cm; 1 szklanka = 250ml/1 szklanka
maślanki (w temp. pokojowej)5
jajek1,5 szklanki
cukru0,5 szklanki
oleju1 łyżeczka
aromatu waniliowego3 łyżeczki
proszku do pieczenia2,5 szklanki
mąki100 g wiórek
kokosowychWymieszać
mąkę z
proszkiem do pieczenia.3
białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy 0,5 szklanki
cukru, ubijamy aż
cukier się rozpuści.2 całe
jajka i 3
żółtka ucieramy mikserem z 1 szklanką
cukru, aż masa stanie się puszysta i
cukier się rozpuści. Dodajemy
maślankę, miksujemy. Dodajemy
olej i miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy porcjami
mąkę i miksujemy. Wykładamy ciasto na blaszkę.Do ubitych
białek dodajemy wiórki, mieszamy łyżką. Wykładamy
białka na wierzch ciasta. Wkładamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut (do suchego patyczka).