Wykonanie
Brownies to najbardziej
czekoladowe ciasto jakie można stworzyć. Idealne, gdy będzie lekko niedopieczone, zakalcowate. Takie ma właśnie być. Tym razem wersja z
krówkami .Brownie z
krówkamiSKŁADNIKI:2 tabliczki
gorzkiej czekolady (200g)1
masło (200g)6 jaj280g
cukru100g
mąki100 g
krówek3 łyżki
śmietany kremówkiWYKONANIE:
Masło i pokruszoną
czekoladę rozpuścić w misce umieszczonej na garnku z gotującą się
wodą. Dobrze wymieszać i ostudzić do temperatury pokojowej.
Krówki wrzucamy do garnka, wlewamy
śmietankę i rozpuszczamy
krówki na małym ogniu, tak by powstała jednolita masa. Zostawiamy do przestygnięcia.
Jaja ubić. Dodawać po trochu
cukru. Ubić do białości masy, tak by była puszysta. Następnie dodać
mąkę. Wymieszać, dodać przestudzoną
czekoladę z
masłem. Wszystko połączyć.Wylać do blachy (ok. 20x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć masę
krówkową (masa jest gęsta, ale da się ją punktowo rozłożyć po całej blaszce).Piec ok. 20 minut (w 180-200˚C) lub do momentu rozpoczęcia odchodzenia ciasta od
boków blachy (środek powinien zostać miękki, niedopieczony). Gdy włożymy patyczek w środek ciasta powinno być prawie czyste. Wyjąć z pieca, zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Przepis zrobiony w ramach wspólnego pieczenia z:
Kasia, Aleksandra, Mirabelka, Siaśka . Zobaczcie także u Nich przepisy na równe wersje brownie.