ßßß Cookit - przepis na Brownies z krówkami

Brownies z krówkami

nazwa

Wykonanie

Brownies to najbardziej czekoladowe ciasto jakie można stworzyć. Idealne, gdy będzie lekko niedopieczone, zakalcowate. Takie ma właśnie być. Tym razem wersja z krówkami .
Brownie z krówkami
SKŁADNIKI:
2 tabliczki gorzkiej czekolady (200g)
1 masło (200g)
6 jaj
280g cukru
100g mąki
100 g krówek
3 łyżki śmietany kremówki
WYKONANIE:
Masło i pokruszoną czekoladę rozpuścić w misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą. Dobrze wymieszać i ostudzić do temperatury pokojowej.
Krówki wrzucamy do garnka, wlewamy śmietankę i rozpuszczamy krówki na małym ogniu, tak by powstała jednolita masa. Zostawiamy do przestygnięcia.
Jaja ubić. Dodawać po trochu cukru. Ubić do białości masy, tak by była puszysta. Następnie dodać mąkę. Wymieszać, dodać przestudzoną czekoladę z masłem. Wszystko połączyć.
Wylać do blachy (ok. 20x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć masę krówkową (masa jest gęsta, ale da się ją punktowo rozłożyć po całej blaszce).
Piec ok. 20 minut (w 180-200˚C) lub do momentu rozpoczęcia odchodzenia ciasta od boków blachy (środek powinien zostać miękki, niedopieczony). Gdy włożymy patyczek w środek ciasta powinno być prawie czyste. Wyjąć z pieca, zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przepis zrobiony w ramach wspólnego pieczenia z: Kasia, Aleksandra, Mirabelka, Siaśka . Zobaczcie także u Nich przepisy na równe wersje brownie.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2014/01/Brownies-z-krowkami.html