ßßß
1 jajko2 szklanki mąki ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej)2 czubate łyżki mąki pszennej150 g masła, w temp. pokojowej1/4 łyżeczki sody6 czubatych łyżek cukru pudru2 torebki cukru waniliowego (ok.16 g)4 łyżeczki aromatu pomarańczowegodekoracjabutelka plastykowaok. 1-2 łyżeczki gorzkiego kakaoMasło z cukrem pudrem krótko zmiksować do połączenia, dodać jajko, zmiksować. Następnie dodajemy resztę składników. Miksujemy do połączenia. Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie końcówkę (pustej i suchej) butelki zanurzamy w kakao i odciskamy na środku każdej kulki (kładziemy końcówkę butelki na kulce z ciasta i przyciskamy, nie do końca, aż ciastko się lekko odciśnie i pozostanie ślad kakao). Powtarzamy z każdą kulką.Wkładać do nagrzanego piekarnika do 180ºC i piec ok 10-15 minut.