ßßß Cookit - przepis na Ciastka pieczarki

Ciastka pieczarki

nazwa

Wykonanie

Główną zaletą tych ciastek to ich wygląd. Ciasteczka w kształcie pieczarek są po prostu urocze :) Niestety w sądząc po oryginalnym przepisie smakowały po prostu niczym (albo sodą). Duża ilość mąki ziemniaczanej jest potrzebna do zachowania jasnego koloru ciastek, ale jednocześnie nadaje dość ziemistego smaku i dużej sypkości. Ciastka już nie są kruche, one są sypkie, tak że nadają się do jedzenia, gdy mamy do popicia mleko lub kakao...O dziwo nigdy nie popijam ciastek mlekiem, ale tutaj to się na prawdę sprawdza. Przepis podaję z moimi zmianami, przez co wg mnie zyskały na smaku. Źródło .
/ok.40 ciastek; 1 szklanka=250ml/
1 jajko
2 szklanki mąki ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej)
2 czubate łyżki mąki pszennej
150 g masła, w temp. pokojowej
1/4 łyżeczki sody
6 czubatych łyżek cukru pudru
2 torebki cukru waniliowego (ok.16 g)
4 łyżeczki aromatu pomarańczowego
dekoracja
butelka plastykowa
ok. 1-2 łyżeczki gorzkiego kakao
Masło z cukrem pudrem krótko zmiksować do połączenia, dodać jajko, zmiksować. Następnie dodajemy resztę składników. Miksujemy do połączenia. Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie końcówkę (pustej i suchej) butelki zanurzamy w kakao i odciskamy na środku każdej kulki (kładziemy końcówkę butelki na kulce z ciasta i przyciskamy, nie do końca, aż ciastko się lekko odciśnie i pozostanie ślad kakao). Powtarzamy z każdą kulką.
Wkładać do nagrzanego piekarnika do 180ºC i piec ok 10-15 minut.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2013/07/Ciasteczka-pieczarki.html