ßßß Cookit - przepis na Kulche badami

Kulche badami

nazwa

Wykonanie

Jak pewnie zauważyliście po prawej stronie bloga znajduje się zakładka "Kulinarny atlas świata". Jest to moja prywatna kulinarna podróż po smakach typowych dla danego państwa. To niesamowite ile smaków jeszcze nie znamy. Nawet jeśli nie stać nas na podróż po całym świecie , to każdy z nas może we własnej kuchni pozwiedzać świat. Dzisiaj wybrałam się do Afganistanu i zdecydowanie była to bezpieczna i komfortowa wycieczka w świat afgańskich słodyczy. To raczej smaki dla dorosłych, gdyż nie wszystkim dzieciom będzie odpowiadać kardamon. Na zewnątrz są chrupiące, wewnątrz miękkie. Jedynym zamiennikiem jaki zastosowałam jest zamiana tartarusa (kamienia winnego/ winianu potasu) na proszek do pieczenia. Oczywiście jeśli chcecie lub posiadacie ten produkt u siebie, to zastosujcie. Ciekawscy mogą dostać go w niektórych aptekach i sklepach internetowych.Przepis pochodzi z książki "Afghan Desserts Made Simple" Sina Abed .
ciasteczka migdałowo-kardamonowe z Afganistanu
/ 16 szt; 1 szklanka=220 ml/
1 1/4 szklanki mąki migdałowej (u mnie 100g migdałów w płatkach zmielonych blenderem)
3/4 szklanki mąki pszennej
0,5 łyżeczki kardamonu
2 białka
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (w oryginale 1/8 łyżeczki kamienia winnego)
1 szklanka cukru pudru
cukier puder do posypania ciastek
ok. 16 migdałów bez skórek
Białka ubić. Dodać szklankę cukru pudru przesianego przez sitko oraz proszek do pieczenia (lub kamień winny). Ubić do połączenia. Następnie dodać migdały i wymieszać łopatką. Dodać kardamon oraz stopniowo dodawać mąkę przesianą przez sitko. Mieszać łopatką.
Ciastka wykładać łyżką na papier do pieczenia (tak by powstały ciastka o wielkości ok. 2,5 cm; nie spłaszczamy ich, gdyż same nabiorą kształtu). Na każde ciastko kładziemy migdał i następnie ciastka oprószamy cukrem pudrem przesiewanym przez sitko (wystarczy trochę).
Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy ok. 15-17 minut, aż lekko się zarumienią. Studzimy przed podaniem.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2014/07/Kulche-Badami-ciasteczka-migdalowe-Afganistan.html