Wykonanie
Tego wypieku odrobinkę się bałyśmy, jako, że mamy doświadczenie głównie ze smakołykami w porządnym ciele stałym, a nie... stało-ciekłym. Pomimo lekkich obaw mojej mamy, jako właścicielki kuchni i produktów, wszystko wyszło jak trzeba! Świeży smak
cytrusów połączony ze słodkim smakiem
bezy, strzał w dziesiątkę!Składniki:20
razowych herbatników typu digestive½ szklanki posiekanej
czekolady deserowej¼ szklanki
cukru trzcinowego5 łyżek
masła, stopionego4
jajka o temperaturze pokojowej,
żółtka oddzielone od
białek1 łyżka otartej skórki z
grejpfruta1 łyżka otartej
skórki z cytryny¼ szklanki świeżo wyciśniętego soku z różowego
grejpfruta¼ szklanki świeżego
soku z cytryny1½ szklanki
wody1/3 szklanki
skrobi kukurydzianej1¼ szklanki
cukru2 łyżki
masłaszczypta
soli½ łyżeczki
białego octu winnegoDo plastikowej reklamówki (dość mocnej) wrzuć
herbatniki. Pokrusz je w dowolny sposób, tak by po ponownym zajrzeniu do reklamówki zaobserwować następującą zmianę:Przesyp okruszki do dużej miski i wymieszaj z posiekaną
czekoladę,
cukrem trzcinowym oraz stopionym
masłem. Uważaj, żeby nie przesadzić z ilością
masła. Wyłóż foremki przygotowanym "
ciastem" (ok 4-5 foremek o średnicy ok. 10cm).Piecz samą bazę przez 8-10 minut w tepmeraturze 175 stopni.W nowej misce połącz 4
żółtka,
sok z grejpfruta,
sok z cytryny i odrobinę skórki z obu
cytrusów.W rondelku o grubszym dnie mieszaj energicznie 1.5 szklanki
wody, 1/3 szklanki
skrobi kukurydzianej (użyłyśmy
skrobi ziemniaczanej i wszystko było w porządku), 1.25 szklanki
cukru (użylyśmy inuliny, produktu, który możecie znaleść w sklepach z ekologiczną żywnością; nie tylko osłodzi masę, ale również odrobinę zagęści) oraz szczyptę
soli.Zagotuj mieszankę na średnim ogniu, mieszając trzepaczką, do momentu gdy osiągnie gęstość
kisielu. Stopniowo dodawaj gęstą mieszankę do mieszanki
cytrusów i
żółtek. Przełóż masę z powrotem do rondelka, dodaj 2 łyżki
masła i na mniejszym ogniu mieszaj intensywnie, aż bardzo zgęstnieje (ok. 5min). Krem ostudź i wstaw do lodówki z przykrywką.
Białka ubij z 1/4 łyżeczki
białego octu winnego oraz trzema łyżeczkami
białego cukru. . Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Nałóż
cytrusowy krem na wcześniej podpieczoną bazę, na to nałóż w miarę sztywnej pianki (im sztywniejsza, tym pierzynka będzie twardsza, aż w końcu będzie zwykłą
bezą) i piecz przez około 10 min, aż pierzynka się zarumieni. Bonapetit!