Wykonanie
Dawniej robiłam sama krem do Karpatki, ale odkąd Delecta wyprodukowała krem w torebce, tak mi posmakował, że teraz zawsze robię karpatkę z nim. Jest dla mnie idealny, zarówno w konsystencji jak i smaku.Ciasto robi się szybko i jest bardzo smaczne.Składniki: na krem:1 opakowanie w proszku kremu karpatka Delecta20 dag
margaryny KASIA lub
masła2 szkl.
mleka na ciasto:1 szkl.
mąki1 szkl.
wody125g
margaryny5 jajWykonanie:Zagotować
wodę z
margaryną, dodać
mąkę i chwilę gotować, rozcierając masę. Po wystudzeniu masy wbijać do niej kolejno jaj i miksować ok. 5 minut, do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto podzielić na dwie części. Połowę ciasta rozprowadzić łyżką na wysmarowanej i posypanej
mąką blaszce. Wstawić do nagrzanego do temp. 220 st.C piekarnika i podpiec przez 10 minut, zmniejszyć temp. do 200 st. C i piec jeszcze ok. 20 minut. Drugą połowę ciasta upiec tak samo.Następnie przygotować krem. 1 szklankę
mleka zagotować, a w drugiej szklance rozprowadzić zawartość kremu z
torebki, po czym wlać do gotującego się
mleka. Całość chwile gotować, energicznie rozcierając ewentualne grudki. Wystudzić dobrze i zmiksować z miękkim
masłem.Tak przygotowanym kremem przełożyć ciasto i na wierzchu posypać
cukrem pudrem.Smacznego :-)