Wykonanie


Coś na słodko do porannej
kawy :-)Składniki:5 - 6 szt. nektarynparę kropli
soku z cytryny na ciasto:1 1/2 szkl.
mąki3
żółtka100 g miękkiego
masła100 g
cukru pudruszczypta
soli na sos:4 czubate łyżki kwaśnej gęstej
śmietany3 łyżki
cukru pudruszczypta
gałki muszkatołowej na piankę:3
białka3 czubate łyżki
cukru pudruWykonanie:Z podanych składników na ciasto zagnieść kruche ciasto i włożyć na pół godz. do lodówki. Następnie wysmarować dno tortownicy lub formy na tartę tłuszczem, posypać
tartą bułką i wyłożyć na dno schłodzone ciasto.Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 180-200 st.C na 20 minut.Wyjąć schłodzić, po czym wysmarować ciasto
śmietaną rozmieszaną z
cukrem i
gałką muszkatołową. Nektaryny umyć, przekroić na połówki, wyjąć pestki i pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Poukładać je ciasno na cieście i skropić
sokiem z cytryny.Wstawić tartę ponownie do piekarnika na ok. 30 minut w temp. 180 st. C.
Białka ubić na sztywno, najlepiej mikserem, pod koniec ubijania dodając
cukier. Na 10 minut przed wyjęciem tarty z pieca, posmarować pianką wierzch ciasta, ma tylko się przyrumienić.Smacznego :-)