Nie ma jak domowy sernik :-) Przepis z kartki kalendarza...Składniki: na ciasto:250 g maki pszennej125 g masła lub margaryny125 g cukru pudru2 łyżeczki cukru waniliowego1 jajko na masę serową:1 kg mielonego twarogu125 g masła lub margaryny200 g cukru pudru1 cukier waniliowy1 budyń śmietankowy8 jajek100 g skórki pomarańczowejWykonanie:Z podanych składników na ciasto zagnieść jednolite ciasto i schłodzić w lodówce.Następnie oddzielić 2/3 ciasta i wylepić nim spód wysmarowanej tłuszczem formy. Nakłuć widelcem i podpiec w temp. 180 st. C.Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodawać po jednym żółtku ciągle ucierając. Następnie dodawać po łyżce sera. Pod koniec ucierania dodać budyń i skórkę pomarańczową.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.Tak przygotowana masę wylać na podpieczony spód.Z pozostałego ciasta zrobić cienkie paski i ułóżyć z nich kratkę na wierzchu.Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godz. w temp. 160 st. C.Po wystudzeniu sernik można polukrowaćSmacznego :-)