Wykonanie
1 kg.
mięsa kurczaka ( 2 udka i pojedyńcza pierś)1 łyżeczka
soli1 łyżeczka świeżo zmielonego
pieprzu1 czubata łyżeczka wędzonej lub
słodkiej papryki1 czubata łyżeczka
żelatyny1 łyżeczka
czosnku granulowanego1 łyżeczka suszonego
tymianku1/2 łyżeczki
pieprzu ziołowegoMięso umyć i osuszyć. Z udek zdjąć skórę i usunąć kości.
Mieso drobno posiekac na 1 cm.Przygotowac
szynkowar zgodnie z instrukcją, która znajduje się tu tzn. sznureczkiumieścić w w szynkowarze, włożyć pusty woreczek i wywinąć brzegi woreczka.
Mięsowłożyć do woreczka, ubić ciasno, a końcówki woreczka ciasno zwinąć. Zamknąć
szynkowar i mocno dokręcić pokrywę.
Szynkowar wstawić do lodówki na co najmniej 12 godz., anajlepiej na dobę.Po tym czasie umieścić
szynkowar w wysokim garnku , wlać tyle zimnej
wody, aby jejpoziom był o 1-2 cm. wyższy niż
mięsa w szynkowarze. Doprowadzić
wodę do wrzenia igotować przez 2 godz. w temperaturze 85-90 st.Wyjąć
szynkowar z
wody , usunąć skroploną
wodę bez otwierania
szynkowaru i wstawić godo zlewu z zimną
wodą. Zamknięty, zimny
szynkowar wstawić do lodówki na kilka godzin. Otworzyć
szynkowar , wyjąć woreczek z
wędliną i rozciąć woreczek.