Wykonanie
Ciastka - usteczka z
jabłkami ( ok. 40 szt.)

250 g
twarogu250 g
masła250 g
mąki1 łyżeczka
waniliowego cukru pudru1 łyżka mielonego
cynamonu lub
Przyprawy do jabłecznika (opcjonalnie)4-5 małych
jabłek.
waniliowy cukier puder dp posypaniaPrzesiać
mąkę na stolnicę, dodac
cukier puder.
Twaróg i
masło przepuścić przez praskę do
ziemniaków , dodać do
mąki i zagnieśc ciasto, podsypując odrobiną
mąki. Jeśli
twaróg byłmielony, od razu dodać go do
mąki, a
masło posiekać i zagnieść ciasto .
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki, a następnie na 2 lub 3 części. Ciasto rozwałkować dość cienko, na 3-4 mm , wykrawać szklanką kółka. Cząstki
jabłek z 1strony oprószyć
cynamonem (lub nie), położyć na cieście, złożyć
ciasteczka na pół, zlepiająclekko
kąciki "usteczek" . Z tej ilości składników będzie ok. 40
ciasteczek czyli porcja na 2 duże blaszki .Bachę wyłożyć papierem do pieczenia , ułożyć
ciasteczka ( nie rosną) i piec 20 min wpiekarniku nagrzanym do 180 st z termoobiegiem. Ciepłe
ciasteczka obficie posypać
cukrem pudrem. Ten przepis znajduje się na tylu blogach, że trudno jest wyśledzić "praźródło" .
Ciasteczka są pyszne na ciepło i po wysudzeniu , a nawet następnego dnia, gdyby przypadkiemzostały