ßßß
250 g twarogu250 g masła250 g mąki1 łyżeczka waniliowego cukru pudru1 łyżka mielonego cynamonu lub Przyprawy do jabłecznika (opcjonalnie)4-5 małych jabłek.waniliowy cukier puder dp posypaniaPrzesiać mąkę na stolnicę, dodac cukier puder. Twaróg i masło przepuścić przez praskę doziemniaków , dodać do mąki i zagnieśc ciasto, podsypując odrobiną mąki. Jeśli twaróg byłmielony, od razu dodać go do mąki, a masło posiekać i zagnieść ciasto .Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki, a następnie na 2 lub 3 części. Ciasto rozwałkować dość cienko, na 3-4 mm , wykrawać szklanką kółka. Cząstki jabłek z 1strony oprószyć cynamonem (lub nie), położyć na cieście, złożyć ciasteczka na pół, zlepiająclekko kąciki "usteczek" . Z tej ilości składników będzie ok. 40 ciasteczek czyli porcja na 2 duże blaszki .Bachę wyłożyć papierem do pieczenia , ułożyć ciasteczka ( nie rosną) i piec 20 min wpiekarniku nagrzanym do 180 st z termoobiegiem. Ciepłe ciasteczka obficie posypać cukrem pudrem. Ten przepis znajduje się na tylu blogach, że trudno jest wyśledzić "praźródło" .Ciasteczka są pyszne na ciepło i po wysudzeniu , a nawet następnego dnia, gdyby przypadkiemzostały