Wykonanie

Składniki:
ciasto francuskie100ml
śmietanki 30%1 zaparzone
espresso300g
czekolady deserowejmasa krówkowa kajmakowa
sorbet malinowy
Ciastem francuskim wykładamy brytfankę do tarty lub zwykłą tortownicę. Nakłuwamy widelcem tak by podczas pieczenia nie powstały pęcherze powietrza a powierzchnia była równa. Można wierzch przyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. ziarenkami
fasoli. Po upieczeniu i ostygnięciu smarujemy masa
krówkową - kajmakową. Gdy kupujemy gotową, włóżmy puszkę na parę minut do kubeczka z wrzątkiem - gdy się delikatnie roztopi będzie łatwiej smarować. Na cieście tworzymy pierwszą warstwę tarty. Wstawiamy do lodówki na ok.30min.

Następnie w rondelku roztapiamy
czekoladę łącząc ze
śmietanką. Przygotowane wcześniej
espresso łączymy z masą. Całość rozsmarowujemy jako drugą warstwę i wstawiamy do lodówki.

Tartę radzę kroić mocno schłodzoną - ja podawałam z kulkami
sorbetu malinowego dla kontrastu smaku.