Wykonanie
Czy zastanawialiście się kiedyś nad kaloriami w
mięsie, które wybieracie do swoich potraw?Co to są tak właściwie kalorie, na które powinniśmy tak zwracać uwagę w spożywanych przez nas posiłkach?Z pomiaru kaloryczności danego produktu wyliczana jest całkowita wartość energetyczna danego pożywienia. W sklepach na zakupowanych produktach mamy na etykietkach wyszczególnione dane dotyczące ilości kalorii w 100 gramach i w całej ilości danego pożywienia. Te dane mają pomóc nam konsumentom w kontrolowaniu spożywanych przez nas kalorii.A co z mięsem? Tego nie zawsze mamy szansę skontrolować, by
mieć szansę na podjęcie właściwej dla nas decyzji. Jest wiele czynników, które wpływają akurat na wybór danego rodzaju
mięsa. Zawartość kalorii w produktach w głównej mierze zależy od zawartości w nich węglowodanów, tłuszczów lub
białka.Produkty
mięsne zawierające dużo
białka: to przede wszystkim pierś z
indyka i
szynka bez tłuszczu.Nie zapominajmy też o
sile witamin jakie kryją się w
mięsie . Tego przyzwyczailiśmy się wszyscy szukać głównie w warzywach i owocach. Z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach Witaminę A znajdziemy w podrobach : nerki cielęce i wołowe,
wątroba cielęca, wieprzowa i wołowa oraz
wątróbki kurze. Witaminę D w podrobach :
wątrobie wołowej i wątróbkach drobiowych jak również w
cielęcinie. Witaminę E w
indyku. Witaminy rozpuszczalne w wodzie B1 w
cielęcinie,
jagnięcinie,
kaczce, wątróbkach kurzych,
wieprzowinie i
wołowinie. B2 w gęsi,
kaczce,
kurczaku i wątróbkach kurzych,
cielęcinie,
mięsie kozim, z jelenia,
sarninie,
wieprzowina,
wołowina, oraz pozostałych podrobach. Kolejno Niacyna znajduje się w gęsi,
kurczaku.
indyku,
jagnięcinie,
mięsie z królika,
mięsie z zająca,
wołowinie,
wieprzowinie,
cielęcinie zaś Witaminę B6 w gęsi,
kurczaku,
indyku, podrobach,
mięsie kozim , z
królika,
jagnięcinie,
wieprzowinie i
wołowinie. Kwas pantotenowy znajdziemy w
indyku,
kurczaku oraz podrobach. Witamina B12 w
cielęcinie,
jagnięcinie i podrobach. Witamina C w płucach wołowych, wątróbkach kurzych i
wątrobie cielęcej. Kwas foliowy w
wątrobie wołowej natomiast Biotynę w podrobach.Składniki mineralne? O nich nie można nie wspomnieć. W
kurczaku znajdziemy Magnez ; w
indyku,
kurczaku,
mięsie z jelenia, mostku cielęcym,
wątrobie jagnięcej, wieprzowej, wołowej - Fosfor ; w gęsi- Potas ; w
kaczce,
kurczaku, gęsi,
indyku,
wątróbce z kurczaka,
koninie,
cielęcinie i wszystkich podrobach- Żelazo ; w
piersi z kurczaka,
wątróbce z kurczaka, nerkach cielęcych i wołowych oraz
wątrobie wołowej-
Fluor ; w gęsi,
kaczce,
kurczaku,
cielęcinie i podrobach- Miedź ; w
kaczce,
indyku,
cielęcinie,
wołowinie,
jagnięcinie i
wieprzowinie- Cynk .Tłuszcze znajdują się tak naprawdę we wszystkich gatunkach
mięs. W najmniejszej ilości ( bo to nas tak naprawdę głównie interesuje) w
cielęcinie i drobiu. To ilość tłuszczu głównie decyduje o kaloryczności danego rodzaju
mięsa . Zwracajmy na to uwagę podczas wyboru
mięsa do naszych posiłków i na częstotliwość ich spożywania. Głównie z uwagi na cholesterol.Przyjrzyjmy się zatem kaloriom. Jak to wygląda? Bierzmy też pod uwagę podczas przyrządzania naszych potraw czy pieczemy, smażymy czy gotujemy dany gatunek
mięsa.Szczegółowe informacje - Tabelę kalorii możemy znaleźć na portalu iWoman.pl.Polecam! Znajdziecie tam też wiele przydatnych i zdrowych podpowiedzi dotyczących żywienia.
Mięso - Tabela kaloriiNa moim blogu przedstawiłam już wiele przepisów dotyczących wymienionych dziś rodzajów
mięs. Zwracajcie uwagę na to jakich wyborów dokonujecie. Jak widzicie jest w czym wybierać.Ja od siebie raz jeszcze polecam Wam w związku z dzisiejszym poruszonym tematem kaloryczności i wartości w
mięsie poniższe przepisy. Może nie którzy z Was sobie przypomnicie, może dopiero dostrzeżecie - jedno jest pewne Warto !
WĄTRÓBKA W
SOSIE JOGURTOWYM Z
CHRZANEMhttp://mj-zesmakiem.blogspot.com/2012/02/watrobka-w-sosie-jogurtowym-z-chrzanem.htmlSZASZŁYKI
Z PIERSI KURCZAKAhttp://mj-zesmakiem.blogspot.com/2014/08/szaszyki-z-piersi-kurczaka.html
MAKARON TAGLIATELLE Z
INDYKIEM W PIĘCIU SMAKACHhttp://mj-zesmakiem.blogspot.com/2014/10/makaron-tagliatelle-z-indykiem-w-pieciu.htmlKOPERTY NALEŚNIKOWE Z
KURCZAKIEMhttp://mj-zesmakiem.blogspot.com/2012/03/koperty-nalesnikowe-z-kurczakiem.htmlŹródła informacji teksu:Poradni Rodzinny wydawnictwa Publicat ; Tabele kalorii - Mały Poradnik Zdrowego Żywienia aut.: Claudia Daiber;portal Fit Wit.