Wykonanie

Wstawiam dopiero teraz, ale równierz jest to część imieninowej kolacji mojej mamy.Jest naprawdę przepyszne, dawno nie nasłuchałam się tylu pochwał, ilu podczas serwowania tej przystawki :)Składniki:250 g
krewetek (już obranych)10 paluszków
krabowych surimipaczka wodorostów
nori2 łyżki
majonezu3 łyżeczki tajskiej pasty z
bazylii,
czosnku i
chilli3 ząbki
czosnkusól,
olej do smażeniaPrzygotowanie:1) Jeżeli
krewetki mamy mrożone to romrażamy je uprzednio w lodówce ( lub zalewamy wrzątkiem)

2) Rozgrzewamy
olej na patelni, wrzucamy posiekany lub wyciśnięty
czosnek, następnie
krewetki, dodajemy pastę i smażymy(dosłownie chwileczkę)

3)
Krewetki zdejmujemy i wrzucamy do miski (
olej z
czosnkiem i pastą zlewamy i solimy-przyda się później jako sosik)4) Dodajemy paluszki
krabowe i delikatnie miksujemy, aby połączyć składniki, ale także żeby zostało coś na ząb5) Dodajemy
majonez, mieszamy i dosyć dobrze dosalamy, powstaje nam piękny, różowy farsz :)

5) Na blacie układamy
nori ( najlepiej na macie do robienia sushi, jeśli nie mamy nie szkodzi, możemy ją zastąpić np. podkładką na stół, sztywną ściereczką, lub po prostu zwijać je później rękami)6) Smarujemy cienką(im cieniej tym na więcej starczy) warstwą farszu pozostawiając z jednego brzegu około 4 cm wolnego miejsca


7) Następnie zawijamy w rulonik zaczynając od strony z farszem, dość mocno dociskając


8) Brzeg bez farszu lekko moczymy i zawijamy do końca, brzeg się przylepi i uzyskamy trwały rulonik9) Kroimy nasze ruloniki na 4 części (prostu lub pod skosem, jak wolimy)



9) Pokrojone smażymy na patelni na rozgrzanym
oleju tuż przed podaniemPodajemy KONIECZNIE! z zestawem
tajskich sosów