ßßß Cookit - przepis na INSALATA DI POLPA, CZYLI SALATKA Z OSMIORNICA

INSALATA DI POLPA, CZYLI SALATKA Z OSMIORNICA

nazwa

Wykonanie

Tym razem wakacyjna (jeszcze, choć to już ostatni weekend lata) propozycja od naszych rodziców prosto z Ligurii!
Składniki:
25 dag kawałków ośmiornicy (mogą być mrożone),
3-4 średnie ziemniaki,
natka pietruszki,
opcjonalnie kapary, oliwki.
Sos:
3 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka octu balsamicznego białego,
1 łyżka soku z cytryny,
sól.
Wykonanie:
Ośmiornicę wrzucamy na wrzątek i gotujemy do miękkości ok. 3 minuty, sprawdzając aby nie była ani niedogotowana, ani rozgotowana (al dente). Ziemniaki gotujemy i kroimy w kostkę lub półtalarki (w zależności od ochoty).
Przygotowujemy sos: składniki wlewamy do pojemnika i energicznie mieszamy.
Wykładamy na talerz ziemniaki, na nie ośmiornice, posypujemy natką pietruszki oraz polewamy sosem. W zależności od upodobań możemy skropić sokiem z cytryny lub limonki. Przed spożyciem warto wymieszać sobie na własnym talerzu wszystkie składniki do połączenia smaków ;-)
Smacznego!
Źródło:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2014/08/insalata-di-polpa-czyli-salatka-z.html