Wykonanie
Tym razem wakacyjna (jeszcze, choć to już ostatni weekend lata) propozycja od naszych rodziców prosto z Ligurii!

Składniki:25 dag kawałków
ośmiornicy (mogą być mrożone),3-4 średnie
ziemniaki,
natka pietruszki,opcjonalnie
kapary,
oliwki.Sos:3 łyżki
oliwy z oliwek,1 łyżka
octu balsamicznego białego,1 łyżka
soku z cytryny,
sól.Wykonanie:
Ośmiornicę wrzucamy na wrzątek i gotujemy do miękkości ok. 3 minuty, sprawdzając aby nie była ani niedogotowana, ani rozgotowana (al dente).
Ziemniaki gotujemy i kroimy w kostkę lub półtalarki (w zależności od ochoty).Przygotowujemy sos: składniki wlewamy do pojemnika i energicznie mieszamy.Wykładamy na talerz
ziemniaki, na nie
ośmiornice, posypujemy
natką pietruszki oraz polewamy sosem. W zależności od upodobań możemy skropić
sokiem z cytryny lub
limonki. Przed spożyciem warto wymieszać sobie na własnym talerzu wszystkie składniki do połączenia smaków ;-)

Smacznego!