Wykonanie
Deser, który prawie zawsze poprawi mi humor :)Jak przeczytałam kiedyś z jednym z felietonów Tessy Capponi-Borawskiej pierwowzorem tiramisu był ponoć deser zuppa del duca, przygotowany na początku XVIII wieku przez sieneńskich kucharzy z okazji wizyty Wielkiego Księcia Toskanii Kosmy III Medyceusza.W styczniu 2013 r. deser został nawet ogłoszony oficjalnym daniem VI Międzynarodowego Dnia Włoskiej Kuchni jako najbardziej znane ciasto we włoskiej tradycji oraz najbardziej rozpowszechnione w ciągu ostatnich trzydziestu lat.Nie da się ukryć, że tiramisu zrobiło zawrotną karierę, a wariantów tego deseru jest mnóstwo. Jednak sekretem udanego tiramisu są dobrej jakości
biszkopty savoiardi i porządne tmasacarpone. Próbowałam ostatnio tego deseru z
śmietaną i nie smakował, tak jak powinien.TIRAMISU

Składniki:750 g
serka mascarpone,6 dużych
żółtek,2 duże opakowania
biszkoptów savoiardi,6 płaskich łyżek
cukru,2 szklanki świeżo zaparzonej, mocnej
kawy,50 ml
żubrówki (lub
amaretto),
kakao (do oprószenia).Wykonanie:Sparzone
żółtka ucieramy z
cukrem mikserem na jednolitą, kremową masę. Stopniowo dodajemy
mascarpone, aż uzyskamy gładką masę.Do zaparzonej wcześniej i wystudzonej
kawy dodajemy
żubrówkę.
Biszkopty zanurzamy w
kawie (tak by tylko nią nasiąknęły) i szybko i przekładamy do blachy. Na
biszkoptowy spód nakładamy połowę przygotowanej wcześniej masy. Na
serek ponownie układamy
biszkopty, a następnie drugą warstwę masy.Wstawiamy na noc do lodówki, a przed podaniem posypujemy
kakao.

Smacznego!