ßßß
Składniki dla 2 osób:8 plasterków szynki parmeńskiej, w tym 4 pokrojone na drobne kawałki,1 łyżka oliwy,10 dag małych pieczarek pokrojonych w ćwiartki,garść drobno posiekanego szczypiorku,10 dag sera brie pokrojonego w małe kawałki,4 świeże jajka,sól,świeżo mielony biały pieprz.Wykonanie:Piekarnik rozgrzewamy to temperatury 180 stopni, a 2 duże filiżanki natłuszczamy oliwą.Cztery plastry szynki parmeńskiej układamy na kratce i podpiekamy, aż do uzyskania złotej barwy i chrupkości. Odstawiamy do wystygnięcia. Na patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie wrzucamy pieczarki i pokrojoną szynkę parmeńską. Podsmażamy przez około 5 minut do zrumienienia. Dodajemy szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy przez 3 minuty, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy połowę sera.Tak przygotowaną masę przekładamy do filiżanek, na wierzch wbijając jajka, tak by żółtka się nie rozlały. Wstawiamy filiżanki do piekarnika i pieczemy przez około 10 minut.Wyjmujemy z pieca, posypujemy pozostałym serem i dopiekamy przez kolejne 10 minut.Po upieczeniu w masę wbijamy dwa plastry podpieczonej szynki parmeńskiej, tak by sterczały niczym uszy króliczka " Playboya ". Doprawiamy pieprzem i od razu podajemy z ulubionym pieczywem!P.S. Jak napisał Gino D'Acampo unikalne połączenie sera brie i szynki parmeńskiej jest na prawdę buonissimo, spróbujcie sami!