Wykonanie
Odkąd zobaczyłam ten przepis, wiedziałam, że w końcu go zrobię :)Idealnym momentem na leniwe śniadanie jest niedzielny poranek.

Składniki dla 2 osób:8 plasterków
szynki parmeńskiej, w tym 4 pokrojone na drobne kawałki,1 łyżka
oliwy,10 dag małych
pieczarek pokrojonych w ćwiartki,garść drobno posiekanego
szczypiorku,10 dag
sera brie pokrojonego w małe kawałki,4 świeże
jajka,
sól,świeżo mielony
biały pieprz.Wykonanie:Piekarnik rozgrzewamy to temperatury 180 stopni, a 2 duże filiżanki natłuszczamy
oliwą.Cztery plastry
szynki parmeńskiej układamy na kratce i podpiekamy, aż do uzyskania złotej barwy i chrupkości. Odstawiamy do wystygnięcia. Na patelni rozgrzewamy
oliwę, a następnie wrzucamy
pieczarki i pokrojoną
szynkę parmeńską. Podsmażamy przez około 5 minut do zrumienienia. Dodajemy
szczypiorek, doprawiamy
solą i
pieprzem i dusimy przez 3 minuty, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy połowę
sera.Tak przygotowaną masę przekładamy do filiżanek, na wierzch wbijając
jajka, tak by
żółtka się nie rozlały. Wstawiamy filiżanki do piekarnika i pieczemy przez około 10 minut.Wyjmujemy z pieca, posypujemy pozostałym
serem i dopiekamy przez kolejne 10 minut.Po upieczeniu w masę wbijamy dwa plastry podpieczonej
szynki parmeńskiej, tak by sterczały niczym uszy króliczka " Playboya ". Doprawiamy
pieprzem i od razu podajemy z ulubionym
pieczywem!P.S. Jak napisał
Gino D'Acampo unikalne połączenie
sera brie i
szynki parmeńskiej jest na prawdę buonissimo, spróbujcie sami!