Wykonanie
autor przepisu Viola
dżem truskawkowy5 łyżek
jogurtu naturalnego2 łyżeczki
żelatynyodrobina
wodybiałko z 2 jajwarstwa I1 czubatą łyżeczkę
dżemu rozpuszczamy w misce osadzonej w garnku z gotującą sie
wodą.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie zimnej
wody, podgrzać do całkowitego rozpuszczenia.
Jogurt ubijamy. Ostrożnie, małymi porcjami, dodajemy przestudzony
dżem do
jogurtu, ubijamy.Tak samo dodajemy rozpuszczoną
żelatynę, ubijamy. Przekaładamy do docelowgo naczynka.Odstawiamy do lodówki i czekamy aż stężeje.warstwa II3 czubate łyżki
dżemu rozpuścić, w ten sam sposób jak przy warstwie I.
Białko z 2 jaj ubijamy na sztywną pianę i ostrożnie dodajemy do niej przestudzony
dżem, delikatnie ale dokładnie mieszamy.Następnie przekładamy do naszego naczynka z pierwszą warstwą, która zapewne już stężała.Odstawiamy do lodówki na okolo 10-15 min.

Idealny na niespodziewane zachcianki naszych dzieciaczków.