Wykonanie

Składniki2
cukinie zielone drobne30 dkg indyczego
mięsa mielonego (z piersi)1
jajko1 mała
cebula1/2 łyżeczki
soli1/8 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki
słodkiej papryki1/8 łyżeczki
białego pieprzu1 łyżeczka
rozmarynuPrzygotowanie
Cukinie umyć i kroić wzdłuż na cienkie plastry (ja robiłam tą częściowo obieraczką a częściowo
łopatką do krojenia
sera żółtego).
Mięso wymieszać z
jajkiem, posiekaną
cebulką i
przyprawami, zostawiając połowę
soli. Teraz nakładać
mięso łyżeczką na
cukinię i zawijać roladki spinając delikatnie wykałaczką (należy ją wkręcać w
cukinię). Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać
solą i przykryć folią aluminiową. Piec w 200 stopniach przez 30 minut a następnie zdjąć folię i piec jeszcze 15-20 minut aż
mięso zacznie się rumienić. GOTOWE.

Na ciepło są absolutnie fantastyczne! Mięciutkie, soczyste - po prostu pychota! Na zimno są równie dobre - też mięciutkie choć już nie tak bardzo przepełnione smakiem i soczystością. Niemniej polecam również jako przekąskę na zimno...jak się domyślacie wciąż zaglądam do lodówki - a one gdzieś znikają :-/...

SMACZNEGO SIOSTRY!