ßßß Cookit - przepis na A TY JADŁAŚ JUŻ SMOCZY OWOC?

A TY JADŁAŚ JUŻ SMOCZY OWOC?

nazwa

Wykonanie

Pitaja to inaczej smoczy owoc lub truskawkowa gruszka
Owoc tropikalny, który kwitnie tylko w nocy.
Posiada słodkawy, aromatyczny, orzeźwiający smak. W środku znajduje się biały miąższ z czarnymi kropkami – można go jeść łyżeczką ze skóry, lub wydrążyć i kroić na kawałki.
Polecam jeść go po schłodzeniu.
Pitaja idealnie nadaje się do deserów, sałatek owocowych i lodów.
Właściwości smoczego owocu:
Niskokaloryczna – 100 g pitaji to 50 kcal
Zawiera ponad 80% wody
Zawiera witaminy B, C i E oraz w wapń i fosfor.
Zawiera błonnik, który zapewnia uczucie sytości przez dłuższy czas.
Zawiera tez dużą ilość antyoksydantów stosowanych w terapiach nowotworowych.
Pomaga obniżać poziom cholesterolu i poprawiać pracę układu trawiennego.
Ekstrakt z owocu należy do substancji chroniących przed starzeniem skóry.
SAŁATKA Z PITAJĄ
Składniki:
Jeden smoczy owoc, miąższ wydrążony ze skóry i pokrojony w kostkę
Nasiona granatu, ¼ szklanki
Sok z 1 klementynki
Liści mięty, 5 porwanych liści + do ozdoby
Przygotowanie
Pitaję przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Następnie miąższ pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać i schłodzić.
Podawać w skórce, udekorować listkami mięty.
Prosto, pysznie i orzeźwiająco.
Współpraca: Make Life Fit
SMACZNEGO SIOSTRY!
Źródło:http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2014/03/a-ty-jadas-juz-smoczy-owoc.html