Wykonanie

Przewaga
mąki pełnoziarnistej nad
mąką białą jest nieoceniona. Pełnoziarnista zawiera
siedem razy więcej witamin, sześć
razy więcej żelaza, cztery
razy więcej potasu i miedzi! Bardzo dobrze wpływa na przemianę materii gdyż nie jest do końca oczyszczone z
otrębów.
Banany natomiast warto jeść ponieważ są świetnym źródłem potasu, witaminy C i błonnika. Zawierają również magnez, który działa antystresowo, wpływa na pracę mózgu,
mięśni, budowę kości i zębów. Ponad to dają szybkie uczucie sytości i chronią żołądek przed kwasami, wyściełając jego błonę. Takie pierożki to samo zdrowie! Zapraszam :)Składniki na 45 pierogów250g
mąki pełnoziarnistej pszennej + do podsypywania150ml
wodyŁyżeczka
stewii w płynieFarsz2-3
bananycukier trzcinowy brązowy

Przygotowanie
Mąkę sypiemy do miski, dolewamy do niej powoli ciepłą
wodę,
stewię i mieszamy. Ciasto wyrabiamy w misce a następnie w rękach na blacie przez około 10 minut. Odstawiamy na 20 minut żeby odpoczęło.
Banany myjemy, obieramy i kroimy w plasterki po 0,5mm a
potem na pół. Ciasto dzielimy na dwie części, robimy kulkę z pierwszej, rozpłaszczamy na blacie posypanym
mąką i posypujemy również
mąką z wierzchu. Teraz wałkujemy na grubszy niż zwykle placek, w którym wycinamy kółka. Na każde kółko kładziemy dwie połówki
banana i posypujemy szczyptą
brązowego cukru. Dzięki temu, że ciasto nie jest zbyt cienkie, nie będą nam się w nim robiły dziury i łatwo zlepimy napchanego pierożka. Pierogi gotujemy partiami po 5 minut od momentu wypłynięcia.

Pierogi są pyszne a
brązowy cukier nadaje specyficznego karmelowego smaku. Można je odgrzewać w wodzie wrzucając na 2-3 minuty na wrzątek. Można też odsmażyć na niewielkiej ilości
oliwy. Można zamrozić w woreczku na maksymalnie 3 miesiące.

Myślę, że fajnie smakowałyby ze słodką
śmietanką z
jogurtu naturalnego zmieszanego z odrobiną stewi w płynie.SMACZNEGO SIOSTRY!