ßßß Cookit - przepis na Ciasto nie musi tuczyć!

Ciasto nie musi tuczyć!

nazwa

Wykonanie

Kilka lat zajęło mi zrozumienie tego, jak ważne jest nie tylko to ILE JEMY, ale CO JEMY.
A Tobie?
W moich tekstach i przepisach odnajdziecie fakty, które argumentują wyższość ksylitolu nad cukrem buraczanym i trzcinowym, zmielonych płatków owsianych i roślin strączkowych nad białą mąką, jogurtu naturalnego nad śmietaną i majonezem.
Podaję Wam nie tylko fakty, ale też sposoby jak użyć w kuchni zamienników
aby nie tracić przyjemności jedzenia.
To jak misja dla mnie.
Ja już nie potrafię inaczej gotować.
Nie musimy odmawiać sobie jedzenia chcąc schudnąć - musimy je dobrze wybierać.
Absolutnie nie trzeba być głodnym odchudzając się! TO MIT.
Jedzenie jest po to, aby żyło nam się dobrze.
Wystarczy myśleć co się je i dokonać wyboru.
Wiele osób odmawia sobie słodkości na diecie.
Dziś powtórzę Wam kolejny raz niezaprzeczalne fakty:
1. Nie potrzeba białego cukru do pieczenia ciasta
2. Nie potrzebny jest ŻADEN tłuszcz do pieczenia ciasta
3. Nie potrzeba białej mąki do pieczenia ciasta
5. Ciasto może być zdrowe
Zachodnia dieta i przetwórstwo spożywcze, choć często zaspokaja potrzeby naszego podniebienia, pozbawia naszą żywność wielu cennych pierwiastków, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Biały cukier dodaje organizmowi energii i poprawia nastrój tylko na chwilę.
Cukier nie zawiera naturalnych pierwiastków odżywczych, dlatego po jego spożyciu organizm zużywa ich zapasy i to z tego tajemniczego powodu krótkotrwały początkowy efekt zwiększenia energii, jest szybko zastępowany spadkiem samopoczucia. Organizm reaguje na cukier wypuszczeniem insuliny, a ta z kolei redukuje poziom cukru we krwi.
Sposobów na pozbycie się z kuchni białego cukru, szukałam po raz pierwszy, chcąc po prostu schudnąć. Zapoznanie się z poradnikiem „Słodkie ciasta i desery na diecie” i przeczytanie go, zajmie Ci kilkanaście minut (to krótko), a zdobędziesz bardzo cenną wiedzę, do której ja dochodziłam latami.
W I serii limitowanych poradników rozprawiam się z produktami, które na pewno nie służą mojemu zdrowiu.
W poradniku „Moja Kuchnia bez mąki i glutenu” jest to gluten.
W poradniku "Słodkie ciasta i desery na diecie" jest to cukier.
Komentowany poniżej przepis, którego zdjęcia widzisz, znalazł się właśnie w tym poradniku, który serdecznie polecam.
Ciasto ze zdjęcia to:
Dzieląc ciasto na 8 wielkich kawałków, jeden ma niecałe 300 kcal.
Ciasto jest bardzo aromatyczne, wyraźnie imbirowe, miękkie, "mięsiste", sycące.
Jeden kawałek to porządne śniadanie!
Polewa idealnie uzupełnia słodki smak, a płatki róży dodają mu elegancji - te, którymi posypałam ciasto z wierzchu. Bo te w cieście utworzyły jedynie cieniutką, falistą linię, nadając mu ładny wygląd :)
Wierzę w to, że każdy chętnie spróbuje takiego ciasta, bo jest nie tylko smaczne, ale również dlatego, że jest naprawdę zdrowe :)
Zapraszam po więcej przepisów!
Źródło:http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2013/11/ciasto-nie-musi-tuczyc.html