Wykonanie
Składniki na 2 porcje2 małe lub jedna duża
cukiniaSzklanka
makaronu penne z pszenicy durum3 łyżki suszonej
cebuli2 łyżki
oliwy z oliwekPrzygotowanie
Makaron gotujemy oczywiście al dente.
Cukinię kroimy wzdłuż na pół a
potem w pół plasterki. Wrzucamy ją na rozgrzaną
oliwę. Dodajemy
cebulę,
sól,
pieprz. Smażymy około 5 minut i dorzucamy do tego ugotowany
makaron. Wszystko mieszamy na patelni i wykładamy do półmiska.
Wolę
makaron durum od żytniego ale żytni będzie tutaj również jak najbardziej na miejscu. Suszona
cebula jest idealnym rozwiązaniem gdy nie mamy ochoty czekać aż świeża się podsmaży. Poza tym ja tą
cebulę uwielbiam, bo ma mega intensywny aromat.Porcja w sam raz dla dwojga zmęczonych ludzi, którzy po całym dniu marzą aby zjeść coś smacznego i sycącego ;)SMACZNEGO SIOSTRY!