ßßß Cookit - przepis na Mleko migdałowe

Mleko migdałowe

nazwa

Składniki

Wykonanie

Jeśli nie wyobrażacie sobie poranka bez musli z mlekiem lub jogurtem, koniecznie wypróbujcie wegańską wersję tego śniadania. Spróbujcie zastąpić krowie mleko lżej strawnym, smaczniejszym i zdrowszym mlekiem migdałowym.
Ten rarytas bez trudu możemy zrobić samodzielnie w domu. Oto przepis na około 800 ml mleka migdałowego; można je przechowywać w lodówce przez dwa dni, a podawać z miodem i płatkami. Śniadanie jak marzenie…
Mleko migdałowe – przepis:
1 szklankę migdałów zalewamy wrzątkiem, po 10 minutach zdejmujemy skórki. Moczymy migdały przez 12 godzin, po czym miksujemy z 4 szklankami wody.
Po dokładnym zmiksowaniu orzechów czy ziaren zabieramy się za odcedzanie pulpy. W tym celu należy umieścić czystą lnianą ściereczkę na dużej misce lub dzbanku, najlepiej za pomocą gumki. Przez takie „sitko” przelewamy nasze mleko, po czym zdejmujemy gumkę i dokładnie wyciskamy.
Źródło:http://yummymorning.blogspot.com/2012/11/mleko-migdaowe.html