Wykonanie
Śmietanowiec powstał tak szybko jak szybko padła myśl czegoś na zimno!
Borówki znalazły się w naszym domu, ponieważ moje córki poszły do swojej pierwszej pracy :) Pracowały w ogromnym upale, w niesamowitym słońcu za szaloną pensję! Śmietanowiec na pocieszenie :)

przepis własnySkładniki:500ml
śmietanki tortowej 36%2
galaretki owocowe do środka + 1 szklanka
wody500g świeżych
borówek2
galaretki porzeczkowe na wierzch + 1,5szklanki
wodyjogurt grecki do dekoracjiPrzygotowanie:
Śmietanę tortową ubić na sztywno.
Galaretkę owocową rozpuścić w jednej szklance
wody, wystudzić i dodać do ubitej
śmietanki. Wymieszać delikatnie łyżką tak by pozostała na wierzchu piana (mikser spowoduje, że masa będzie bardzo płynna ) dodać 250g
borówek, wymieszać i wylać do tortownicy. Wstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotować
galaretkę porzeczkową na wierzch. Gdy masa jest już zastygnięta, wysypać resztę
borówek na wierzch i wylać delikatnie chłodną
galaretkę. Chłodzić najlepiej całą noc. Podawać z
jogurtem greckim.Smacznego!Dodaję do akcji: