ßßß Cookit - przepis na Jesienne pieczone jabłko z morelową jaglanką

Jesienne pieczone jabłko z morelową jaglanką

nazwa

Wykonanie

Jaglane, morelowe jabłko jest cudne! Idealne na lekkie śniadanie :-) Pachnące, delikatne, o morelowym smaku przypominającym lato ... czego więcej chcieć?
przepis własny
Składniki: na 2 porcje
2 duże twarde jabłka
1/2 szklanki kaszy jaglanej + szklanka wody
1/2 słoiczka dżemu morelowego Łowicz
2 łyżki soku z cytryny
łyżka płatków migdałowych
Do rondelka wsypujemy kaszę jaglaną i zalewamy wodą, gotujemy na wolnym ogniu i dość często mieszamy by nie przypalić kaszy, jeśli woda zbyt szybko się wygotowała należy dolać jej odrobinę.
Do ugotowanej kaszy dodajemy sok z cytryny oraz pół słoiczka dżemu, taka ilość dżemu jest proporcjonalna do ilości kaszy dlatego też nie ma potrzeby dosładzania. Odstawiamy rondel do przestudzenia a w między czasie wydrążamy wnętrze jabłek, do każdego jabłka na dno wykładamy morelową jaglankę i posypujemy wierzch płatkami migdałowymi. Zapiekamy w piecu nagrzanym do 200' przez 15 minut. Pieczone jabłko podajemy gorące. Smacznego!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2014/10/jesienne-pieczone-jabko-z-morelowa.html