Jaglane, morelowejabłko jest cudne! Idealne na lekkie śniadanie :-) Pachnące, delikatne, o morelowym smaku przypominającym lato ... czego więcej chcieć?przepis własnySkładniki: na 2 porcje2 duże twarde jabłka1/2 szklanki kaszy jaglanej + szklanka wody1/2 słoiczka dżemu morelowego Łowicz2 łyżki soku z cytrynyłyżka płatków migdałowychDo rondelka wsypujemy kaszę jaglaną i zalewamy wodą, gotujemy na wolnym ogniu i dość często mieszamy by nie przypalić kaszy, jeśli woda zbyt szybko się wygotowała należy dolać jej odrobinę.Do ugotowanej kaszy dodajemy sok z cytryny oraz pół słoiczka dżemu, taka ilość dżemu jest proporcjonalna do ilości kaszy dlatego też nie ma potrzeby dosładzania. Odstawiamy rondel do przestudzenia a w między czasie wydrążamy wnętrze jabłek, do każdego jabłka na dno wykładamy morelową jaglankę i posypujemy wierzch płatkami migdałowymi. Zapiekamy w piecu nagrzanym do 200' przez 15 minut. Pieczone jabłko podajemy gorące. Smacznego!