Wykonanie
Jeszcze 6 lat temu nie byłabym w stanie upiec
ciasta drożdżowego, wielu z Was ma nadal z nim kłopoty albo w ogóle się za nie nie zabiera twierdząc, że jest zbyt trudne. Pamiętam jak zaczynałam i też z tym
ciastem miałam kłopoty ale czy to dlatego, że byłam niedoświadczona? myślę, że chcemy wszystko zbyt przepisowo wykonać, trzymamy się zasad i dobrze ale zagłaskać ciasto też można! Wszędzie czytam, że trzeba robić zaczyn, że składniki w temperaturze pokojowej i takie tam... ja nie trzymam się już tych zasad chociaż był czas gdy rzeczywiście
brałam je wszystkie pod uwagę. Nie robię zaczynu, podgrzewam tylko
mleko a moje składniki zawsze wyjmuje z lodówki na chwile przed robieniem ciasta, nigdy nie wiem kiedy przyjdzie mi do głowy zrobić zwykłego drożdżowca! Jeśli nie przyszło Wam do głowy by pozostawić przez noc składniki w temperaturze pokojowej to w ogóle się nie martwcie, wystarczy pogarować ciasto chwilę dłużej a będzie rosło w oczach! W końcu upiekłaś zwykłe, domowe ciasto, usłyszałam dziś od córek :-) Znane i lubiane
ciasto drożdżowe stało się
hitem w moim domu ... Zapraszam!

przepis własnySkładniki:400g
mąki chlebowej Typ 7504
jajka150g
cukru200g
mleka150g stopionego
masłaszczypta
soli20g
drożdżyMleko podgrzewam, wszystkie składniki ( oprócz
masła )przekładam do misy miksera, nie robię zaczynu! miksuję zawartość na niskich obrotach aż ciasto zacznie się odklejać, następnie włączam wysokie obroty i dodaje strużką
masło bardzo powoli. Po wlaniu
masła miksuję dalej około 5 minut nie zmieniając obrotów, ciasto powinno być nieco luźne, powinno się dość mocno kleić do rąk ale jeśli je zmoczycie łatwiej będzie Wam się dalej pracowało z
ciastem. Przekładamy ciasto na stolnicę wysypaną
mąką, wałkujemy na kwadrat o rozmiarach Waszej blachy, jeśli jest mała podzielcie ciasto na pół bo zbyt mocno wyrośnie, lepiej jeśli na blaszce ciasto jest dość cienkie. Przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem i i rozsypujemy pokrojony
rabarbar, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180' na około 30 minut pilnując oczywiście żeby się nie przypalił! Pamiętajcie, że każdy piekarnik będzie inaczej grzał!Po upieczeniu odstawiamy placek do ostygnięcie i posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego :-)Dodatkowo: 400g
rabarbaru + 3 łyżki
cukruKruszonka:100g chłodnego
masła100g
cukru100g
mąki chlebowej Typ 750Wszystkie składniki ugniatamy rękoma do powstania kruszonki