ßßß Cookit - przepis na Pasty z ciecierzycy: z masłem orzechowym i pastą paprykową - pyszne:)

Pasty z ciecierzycy: z masłem orzechowym i pastą paprykową - pyszne:)

nazwa

Wykonanie

Dawno nie robiłam nic z ciecierzycy i przyszła mi ochota. Mocząc ją, nie miałam jeszcze koncepcji co z niej zrobię - koncepcja przyszła po ugotowaniu dopiero;)
Ale za to bardzo udana:)
Baza:
* 100 g suchej ciecierzycy (sn)
* kminek mielony (sł)
* kolendra (o)
* majeranek (g)
Dodatki:
* 2 łyżki masła orzechowego + sól morska + woda z gotowania ciecierzycy
* 3 łyżeczki pasty paprykowej średnio ostrej + woda z gotowania ciecierzycy + olej sezamowy
Ciecierzycę moczyłam tym razem 24 godziny (zwykle moczę 12).
Na wrzątek wrzuciłam majeranek, po chwili dodałam kminek, potem rozgniecione kuleczki kolendry i na końcu przepłukaną ciecierzycę. Gotowałam do miękkości, czyli ponad godzinę.
Po ostudzeniu podzieliłam na pół i połowę zmiksowałam z dodatkiem masła orzechowego, a drugą z pastą paprykową. Wodą regulowałam konsystencję.
Obie pasty wyszły super, a ta z masłem przeszła moje oczekiwania.
Pasty będą świetnym uzupełnieniem piknikowego stołu:)
"Mieć rację to niewiele. Nawet stary nieczynny zegar dwa razy na dobę ma rację"
Jean Cocteau
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2013/05/pasty-z-ciecierzycy-z-masem-orzechowym.html