ßßß Cookit - przepis na Bezy bananowe z karobem (albo kakao)

Bezy bananowe z karobem (albo kakao)

nazwa

Wykonanie

To miał być omlet z samych białek i bananów.
Taki omlet robi Basia i podzieliła się tym w komentarzu pod ostatnim moim omletem bananowym .
Pomyślałam: czemu nie? Tym bardziej, że zawsze zostają mi 2 białka, bo moja jajecznica ostatnio składa się z 1 jajka plus 2 żółtek.
Po połączeniu wyszła mi taka lekka bezowa masa, że od razu mi przyszły do głowy ciasteczka.
No to zamiast omletu zrobiłam bezy.
Choć to bezy bardziej z nazwy niż chrupiącego bezowego smaku;)
Składniki na 9 bezowych ciasteczek:
* banan
* 2 białka
* szczypta soli
* łyżeczka karobu (albo kakao, tylko pewnie trochę trzeba dosłodzić)
Białka ubiłam z solą na sztywno, banana zmiksowałam na gładko z karobem.
Wymieszałam obie części i masę rozłożyłam za pomocą dużej łyżki na papierze do pieczenia. Bardzo mi się te kupki podobały.
Piekłam, a raczej suszyłam, w moim małym piekarniku 15 min. w temp. ok. 140-150* C.
Po wyjęciu wyglądały imponująco (choć nie jak bezy, ale małe bułeczki), ale błyskawicznie straciły formę i przybrały postać pomarszczonych staruszek;)
Może nie należało tak gwałtownie ich wyciągać z piekarnika, albo za wysoką temperaturę ustawiłam, nie znam się na bezach specjalnie. Właściwie to w ogóle się nie znam, raz robiłam tylko roladę bezową i tyle.
Ale co tam! W smaku fajne, zjadłam wszystkie sama, jeszcze ciepłe.
Na pewno sobie jeszcze takie zrobię, może z dodatkiem orzechów albo innych bakalii. A omlet też będzie:)
"Humor to najlepszy pas ratunkowy na oceanie życia"
Werner Finck
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2015/03/bezy-bananowe-z-karobem-albo-kakao.html