Wykonanie
Moja akcja "Pralinki,
trufelki,
czekoladki" w pelnym rozkwicie, a mnie dopiero teraz udalo sie cos przygotowac w tym temacie. Pralinki to jednak sporo roboty i zajmuja wiele czasu w kuchni. No, ale warto bylo poczekac, pralinki sa przepyszne :) Polecam!


Na ok. 30 sztuk wielkosci orzchow wloskich (robilam z podwojnej porcji, dodatkowo czesc w ciemnej
czekoladzie)150 g
czekolady pelnomlecznej100 g surowej masy marcepanowej40 g mielonych migdalow2 lyzki
cukru pudru2 lyzki
likieru pomaranczowego60 g owsianych chrupkow
sniadaniowychCzekolade polamac i rozpuscic w kapieli
wodnej (Mozna dodac 1 lyzke
oleju rzepakowego i wymieszac). Mase marcepanowa zagniesc z
cukrem pudrem,
likierem pomaranczowym i
migdalami na jednorodna mase. Z masy kleic niewielkie kuleczki, ktore obtaczac w chrupkach mocno dociskajac. Nastepnie obtaczac w
czekoladzie i wyjmowac widelcem na pergamin, pozostawic do stwardnienia. Przelozyc do foremek pralinkowych. przechowywac w lodowce w metalowej puszce przez ok. 2 tygodnie.Przepis z: "LiasaKochen und Backen" nr 12/2013