ßßß Cookit - przepis na Chrupiace pralinki

Chrupiace pralinki

nazwa

Wykonanie

Moja akcja "Pralinki, trufelki, czekoladki" w pelnym rozkwicie, a mnie dopiero teraz udalo sie cos przygotowac w tym temacie. Pralinki to jednak sporo roboty i zajmuja wiele czasu w kuchni. No, ale warto bylo poczekac, pralinki sa przepyszne :) Polecam!
Na ok. 30 sztuk wielkosci orzchow wloskich (robilam z podwojnej porcji, dodatkowo czesc w ciemnej czekoladzie)
150 g czekolady pelnomlecznej
100 g surowej masy marcepanowej
40 g mielonych migdalow
2 lyzki cukru pudru
2 lyzki likieru pomaranczowego
60 g owsianych chrupkow sniadaniowych
Czekolade polamac i rozpuscic w kapieli wodnej (Mozna dodac 1 lyzke oleju rzepakowego i wymieszac). Mase marcepanowa zagniesc z cukrem pudrem, likierem pomaranczowym i migdalami na jednorodna mase. Z masy kleic niewielkie kuleczki, ktore obtaczac w chrupkach mocno dociskajac. Nastepnie obtaczac w czekoladzie i wyjmowac widelcem na pergamin, pozostawic do stwardnienia. Przelozyc do foremek pralinkowych. przechowywac w lodowce w metalowej puszce przez ok. 2 tygodnie.
Przepis z: "LiasaKochen und Backen" nr 12/2013
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2015/02/Chrupiace-pralinki.html