ßßß Cookit - przepis na Beza z bitą śmietaną, pomarańczą i czekoladą

Beza z bitą śmietaną, pomarańczą i czekoladą

nazwa

Wykonanie

Składniki
Beza (2 szt.):
10 białek
600 g cukru
2 łyżki likieru pomarańczowego
Bita śmietana:
250 ml śmietanki kremówki 36%
50 g cukru pudru
1 cukier wanilinowy
2 łyżki likieru pomarańczowego
Polewa:
100 g czekolady deserowej
100 ml śmietanki kremówki 30%
Oraz:
1 pomarańcza
Przygotowanie
Białka ubić na sztywną pianę, następnie stale ubijając dodawać stopniowo cukier. Ubijać jeszcze przez kilka minut po zakończonym cukrze, aż piana będzie lśniąca, gęsta i błyszcząca. Pod koniec dodać likier pomarańczowy.
Na blaszce do pieczenia położyć pergamin, wyłożyć pianę formując dwa okręgi ok. 18 cm średnicy.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120℃ na ok. 1 i 1/2 godziny. Studzić w piekarniku przez minimum 15 minut, następnie wyjąć i pozostawić na pergaminie. Całkowicie ostudzić.
Ostrożnie zdjąć krążki z pergaminu, pierwszy położyć na paterze. Wyłożyć kremem, ułożyć wyfiletowane z błonek kawałki świeżej pomarańczy, przykryć drugim krążkiem bezowym. Polać czekoladą.
Bita śmietana:
Bardzo dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
Polewa:
Podgrzać śmietankę, zdjąć z ognia w momencie gdy zacznie się gotować. Dodać drobno posiekaną czekoladę i mieszać do czasu aż się rozpuści. Ostudzić.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/bezy/beza_bita_smietana/przepis.html