ßßß
Cookit - przepis na Beza z bitą śmietaną, pomarańczą i czekoladą
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Beza z bitą śmietaną, pomarańczą i czekoladą
Składniki
Beza
Białko
Cukier
Likier pomarańczowy
Śmietana kremówka
Cukier puder
Cukier wanilinowy
Czekolada
Pomarańcza
Wykonanie
Składniki
Beza
(2 szt.):10
białek
600 g
cukru
2 łyżki
likieru pomarańczowego
Bita śmietana
:250 ml
śmietanki kremówki
36%50 g
cukru pudru
1
cukier wanilinowy
2 łyżki
likieru pomarańczowego
Polewa:100 g
czekolady deserowej
100 ml
śmietanki kremówki 30%
Oraz:1
pomarańcza
Przygotowanie
Białka
ubić na sztywną pianę, następnie stale ubijając dodawać stopniowo
cukier
. Ubijać jeszcze przez kilka minut po zakończonym cukrze, aż piana będzie lśniąca, gęsta i błyszcząca. Pod koniec dodać
likier pomarańczowy
.Na blaszce do pieczenia położyć pergamin, wyłożyć pianę formując dwa
okręgi
ok. 18 cm średnicy.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120℃ na ok. 1 i 1/2 godziny. Studzić w piekarniku przez minimum 15 minut, następnie wyjąć i pozostawić na pergaminie. Całkowicie ostudzić.Ostrożnie zdjąć krążki z pergaminu, pierwszy położyć na paterze. Wyłożyć kremem, ułożyć wyfiletowane z błonek kawałki świeżej
pomarańczy
, przykryć drugim krążkiem
bezowym
. Polać
czekoladą
.
Bita śmietana
:Bardzo dobrze schłodzoną
śmietanę
ubić z
cukrem pudrem
i
cukrem wanilinowym
.Polewa:Podgrzać
śmietankę
, zdjąć z ognia w momencie gdy zacznie się gotować. Dodać drobno posiekaną
czekoladę
i mieszać do czasu aż się rozpuści. Ostudzić.
Źródło:
http://www.kwestiasmaku.com/desery/bezy/beza_bita_smietana/przepis.html
Przepisy powiązane
Kakaowe beziki z kremem czekoladowym
Beza z krakersami i orzechami
Makaroniki różane
Makaronikowe lizaki - bałwanki
Makaroniki pistacjowe
Składniki powiązane (0)