ßßß Cookit - przepis na Chleb niedzielny z miodem

Chleb niedzielny z miodem

nazwa

Wykonanie

Na adwentowa niedziele. Z korzennymi przyprawami. Smakuje ze slodkimi dodatkami. Dzieciakom oczywiscie najbardziej smakuje z samym maslem ;)
Na forme keksowa o boku 30 cm:
42 g swiezych drozdzy
60 g zakwasu zytniego
600 g maki pszennej typu 450
3 lyzki miodu
1 lyzeczka soli
po 1/4 lyzeczki cynamonu i kardamonu
80 g miekkiego masla
200 ml maslanki
Drozdze rozpuscic w 50 ml cieplej wody. Odstawic na 10 minut. Wszystkie skladniki umiesic w duzej misce, dolac 150 ml letniej wody i wyrobic mikserem z hakami na gladkie ciasto. Przykryc i odstawic w temperaturze pokojowej na 30 minut. Foremke natluscic i przelozyc do niej ciasto. Piekarnik nagrzac do temperatury 210 °C ( z termoobiegiem- 190°C). Ciasto spryskac z wierzchu woda. Piec 40 minut.
Propozycja do:
Przepis z: "Meine Familie & ich" nr 11/2014
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2014/12/Chleb-niedzielny-z-miodem.html