Wykonanie
Na adwentowa niedziele. Z
korzennymi przyprawami. Smakuje ze slodkimi dodatkami. Dzieciakom oczywiscie najbardziej smakuje z samym
maslem ;)

Na forme keksowa o
boku 30 cm:42 g swiezych
drozdzy60 g zakwasu zytniego600 g
maki pszennej typu 4503 lyzki
miodu1 lyzeczka
solipo 1/4 lyzeczki
cynamonu i
kardamonu80 g miekkiego
masla200 ml
maslankiDrozdze rozpuscic w 50 ml cieplej
wody. Odstawic na 10 minut. Wszystkie skladniki umiesic w duzej misce, dolac 150 ml letniej
wody i wyrobic mikserem z hakami na gladkie ciasto. Przykryc i odstawic w temperaturze pokojowej na 30 minut. Foremke natluscic i przelozyc do niej ciasto. Piekarnik nagrzac do temperatury 210 °C ( z termoobiegiem- 190°C). Ciasto spryskac z wierzchu
woda. Piec 40 minut.Propozycja do:

Przepis z: "Meine Familie & ich" nr 11/2014