Wykonanie
Kilka dni temu robilam obowiazkowe dla mojego
meza w okresie przedswiatecznym
cynamonowe gwiazdki. Poniewaz zostalo mi bialek, a piekarnik byl jeszcze goracy bardzo szybko zrobilam te proste i nieskomplikowane
makaroniki kokosowe. Juz ich nie ma ;) Ich wyglad skojarzyl mi sie co nieco z jakimis gorskimi szczytami ;) A juz w styczniu ja
bede gospodynia Weekendowej Cukiernii! Wtedy przygotujemy wspolnie deser, ktory naprawde przypomina osniezone gorskie szczyty! Zajrzyjcie koniecznie do mnie po przepis 1 stycznia! I... mam nadzieje, ze wezmiecie udzial w tym wydaniu Wekendowej Cukiernii. Zaczecam.A tymczasem
makaroniki:

Na ok. 30 sztuk:250 g
cukru250 g wiorkow
kokosowych4
bialka jaj30 oplatkow do pieczenia o srednicy 5 cm
Cukier, 100 g wiorkow
kokosowych i
bialka wymieszac w garnku i ogrzac na kuchence mieszajac do temperatury ok. 50°C. Garnek zdjac z ognia. Wsypac pozostale wiorki i wymieszac. Ukladac kupki masy na przygotowanych, ulozonych na blachach do pieczenia oplatkach. Wlozyc do uprzednio nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 175°C (z termoobiegiem- 150°C) ok 15-20 minut az stana sie zlotobrazowe. Studzic na kratce, gdyz inaczej, gdy pozostana na goracych blachach moga zbyt mocno sie wysuszyc.

Przepis z "Laura.Backen." nr 2/2008