Wykonanie
Marzy się ucieczka. Do wesołego miasteczka, do słoneczka, do wakacji. Mgła szarej rzeczywistości przytula puchatą pierzyną, a obowiązki piętrzą się i piętrzą. Zagryzając coś dobrego, można na chwile złagodzić jesienny weltschmerz.Chlebek, taka swojska foccacia, dla amatorów
oliwek i włoskich aromatów. Sycąca przekąska, którą można zagryzać na ciepło lub wziąć ze sobą do pracy czy na uczelnie. Bo gdy dopadnie nas głód, smutek i deprecha - wesoły trójkącik pomoże. ;)

Składniki (na 4 porcje/ 1 tortownice):3
jaja1,5 szklanki
mąki pełnoziarnistej pszennej30
oliwek zielonych12
oliwek czarnych1 łyżka
octu1 łyżeczka
sodybazyliaJajka ubij z 5 łyżkami
wody na puszystą pianę. Dodawaj przesianą
mąkę z
sodą oraz
bazylie i
ocet. Odcedź
oliwki. Masę przełóż do tortownicy (21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Oliwki wciśnij do masy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Wartość Kaloryczna 285 kcal (1 porcja)
Białko 13,5 gWęglowodany 34 , 6 gTłuszcz 9 , 4 g