ßßß Cookit - przepis na A'la Foccacia. Chlebek. Oliwkowy.

A'la Foccacia. Chlebek. Oliwkowy.

nazwa

Wykonanie

Marzy się ucieczka. Do wesołego miasteczka, do słoneczka, do wakacji. Mgła szarej rzeczywistości przytula puchatą pierzyną, a obowiązki piętrzą się i piętrzą. Zagryzając coś dobrego, można na chwile złagodzić jesienny weltschmerz.
Chlebek, taka swojska foccacia, dla amatorów oliwek i włoskich aromatów. Sycąca przekąska, którą można zagryzać na ciepło lub wziąć ze sobą do pracy czy na uczelnie. Bo gdy dopadnie nas głód, smutek i deprecha - wesoły trójkącik pomoże. ;)
Składniki (na 4 porcje/ 1 tortownice):
3 jaja
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
30 oliwek zielonych
12 oliwek czarnych
1 łyżka octu
1 łyżeczka sody
bazylia
Jajka ubij z 5 łyżkami wody na puszystą pianę. Dodawaj przesianą mąkę z sodą oraz bazylie i ocet. Odcedź oliwki. Masę przełóż do tortownicy (21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Oliwki wciśnij do masy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Wartość Kaloryczna 285 kcal (1 porcja)
Białko 13,5 g
Węglowodany 34 , 6 g
Tłuszcz 9 , 4 g
Źródło:http://tysiackalorii.blogspot.com/2013/11/a-la-foccacia-chlebek-oliwkowy.html